Problem z zadaniem macierzowym. Prośba o pomoc :))
Ania: (Ax + B)T = ( C * D + 2x) T
26 sty 00:01
Ania: Wyliczyc nalezy oczywiście X jednak pogubiłam się podczas transponowania macierzy
26 sty 00:16
ola: Mógłby nadal ktoś pomoc ?
26 sty 08:23
wert: domyslam sie iż ATXT+BT = CTDT+2XT jednak co dalej nie wiem
26 sty 08:49
Trivial:
Jeżeli transponowane macierze są sobie równe, to i macierze fundamentalne są sobie równe.
Przynajmniej tak myślę.

(Ax + B)
T = (CD + 2x)
T
Ax + B = CD + 2x / −2x
Ax − 2x + B = CD / − B
Ax − 2x = CD − B
(A − 2*
1)x = CD − B / * (A − 2*
1)
−1
x = (CD − B)(A − 2*
1)
−1
Jednak mogę być w błędzie.
26 sty 11:41
Trivial:
Na końcu jest źle.
x = (A − 2*
1)(CD − B)
26 sty 11:47