Kombinatoryka
robp.t: W szafie jest 10 par butów. Z szafy wyjęto losowo 6 butów. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród
butów jest 1 para.
Jak to sobie rozpisać najlepiej?
skoro ma być 1 para więc but lewy prawy music być, czyli mam sobie podzielic te buty na
lewy/prawy i obliczyc prawdopodobienstwo kiedy bedzie w tej 6 zarowno but lewy jak i prawy tak
?
Pomoże ktos to zapisać?
25 sty 23:40
robp.t: naprawde nikt?
26 sty 00:24
robp.t: ponawiam, chodzi mi tylko o tok myslenia ,jak ustalic zdarzenie A. wydaje sie byc to wiaracja
bez powtorzen, no bo nie mozna trafic dwoch tych samych po wyjeciu pierwszego, ale jak to
zapisac
26 sty 14:46
Basia:
nie jest to żadna prosta kombinacja, ani wariacja
można tak
wybierasz tę jedną parę; masz 10 możliwości
zostało Ci 18 butów; masz wybrać jeszcze 4
trzeci but dowolnie czyli 18 możliwości
odrzucasz but "do pary"
zostało Ci 16 butów, masz wybrać jeszcze 3
czwarty but dowolnie czyli 16 możliwości
odrzucasz but "do pary"
zostało Ci 14 butów, masz wybrać jeszcze 2
piąty but dowolnie czyli 14 możliwości
odrzucasz but "do pary"
zostało Ci 12 butów, masz wybrać jeszcze 1
szósty but dowolnie czyli 12 możliwości
|A| = 10*18*16*14*12
26 sty 15:01
Basia:
ale można też tak
wybierasz pierwszy but; masz 20 możliwości
drugi do pary 1 możliwość
zostało Ci 18 butów; masz wybrać jeszcze 4
trzeci but dowolnie czyli 18 możliwości
odrzucasz but "do pary"
zostało Ci 16 butów, masz wybrać jeszcze 3
czwarty but dowolnie czyli 16 możliwości
odrzucasz but "do pary"
zostało Ci 14 butów, masz wybrać jeszcze 2
piąty but dowolnie czyli 14 możliwości
odrzucasz but "do pary"
zostało Ci 12 butów, masz wybrać jeszcze 1
szósty but dowolnie czyli 12 możliwości
|A| = 20*18*16*14*12
i teraz sama nie wiem które jest poprawne
chyba jednak to, co napisałam teraz
26 sty 15:07
robp.t: dziękuje Ci bardzo
26 sty 15:15
Ola: oba rozwiązania mogą być poprawne, z tym, że w pierwszym rozwiązaniu brakuje przy wyborze
pierwszej pary *2 (bo nie ma znaczenia czy najpierw wyciągniemy lewy but z pary a potem prawy

). Wychodzi więc na to, że Basia zapisała dwa razy to samo
28 kwi 19:52
Ola: Jednak, przy takim liczeniu potrzebujemy innego sposobu liczenia omegi. Musi być ona policzona
jako Ω= 20*19*18*17*16*15 i wtedy wyjdzie poprawny wynik. Biorąc kombinację C620
wychodzi prawdopodobieństwo >1
28 kwi 20:06
Mila:
wybieramy 6 butów z 20.
A− wśród butów jest jedna para.
wybieram jedną parę z 10 par, następnie wybieram 4 pary z 9 i na dwa sposoby można zabrać 1 but
(lewy albo prawy), w ten sposób zostaną 4 buty, każdy z innej pary.
dokończ
28 kwi 21:07