przeksztalcanie wyrazen
WENTZY: -2xyz-xz=-xz(?+?)
31 sty 17:56
Bogdan:
Podziel -2xyz przez wyrażenie wyłączone przed nawias, czyli przez -xz
potem podziel -xz przez to samo wyrażenie wyłączone przed nawias, czyli przez -xz,
otrzymane wyniki wpisz w nawiasie
31 sty 18:10
WENTZY: napisz normalnie cale wyrazenie
31 sty 18:12
gumiś:
masz normalnie!
- xz( 2y +1) widzisz już co masz wpisać w miejsce pytajników ?
proste w jeden pytjanik 2y w drugi + 1
31 sty 18:19
WENTZY: dobra dzięki teraz 3ab+4a=a(?+?)
31 sty 18:21
Bogdan:
Przez analogię.
Jeśli wyłączasz "coś" przed nawias z sumy pewnych wyrażeń, to każde wyrażenie
tej sumy dzielisz przez to "coś" i wynik wpisujesz w nawiasie.
Spróbuj sam i podaj wynik, sprawdzę.
31 sty 18:24
gumiś:
Co masz wyłączone przed nawiasem po prawej stronie?
wiadomo ........ a
to wyłacz po lewej też a
co masz ? a( 3b +4) widzisz już co pozostało w nawiasie?
wpisz i po "ptokach" ochchchchch .........
31 sty 18:30
WENTZY: 3kdo kwadratu-2k=k(?-?)
31 sty 18:37
31 sty 18:44
gumiś:
Zapytam? ... czy te zadanka to do przedszkola Ci potrzebne ?
31 sty 18:45
WENTZY: heh...widzę x)dzięki
31 sty 18:45
Bogdan:
3k2 - 2k = k(? - ?)
WENTZY - czy zrozumiałeś przepis na wyłączanie wyrażeń przed nawias?
Powtarzam więc: Jeśli wyłączasz "coś" przed nawias z sumy pewnych wyrażeń, to każde
wyrażenie tej sumy dzielisz przez to "coś" i wynik wpisujesz w nawiasie.
I spróbuj sam liczyć.
31 sty 18:47