pochodna funkcji
malyna: | | 6 | | x | |
pochodna funkcji y = |
| − |
| ... |
| | x | | 6 | |
25 sty 23:02
Jack:
nie spamuj, mozesz podbijąć pierwotną wiadomość.
policz osobno pochodne. (6*x−1)'=−6x−2, (−1/6 x)'=−1/6(x)'=....
25 sty 23:03
malyna: ok, nie będę.

nie rozumiem skąd Ci się to bierze, z jakiego wzoru ;>
25 sty 23:06
25 sty 23:08
malyna: | | x | | 1 | |
może tak jak z |
| wyszla − |
| (x)' |
| | 6 | | 6 | |
25 sty 23:09
malyna: ja siedze na tych wzorach, spokojnie, staram się jak mogę..
25 sty 23:10
Jack:
| | x | |
z (− |
| )... Stałą można wyłączyć przed znak pochodnej... Zostawiłem Ci jeszce do |
| | 6 | |
policzenia pochodną z wyrazu (x). Zachęcam do pomocy znajdującej się obok
25 sty 23:11
Jack:
ok.
25 sty 23:11
malyna: oka, nie iwedziałam że tak można, nasz pan od matmy ukrywa przed nami pewne szczegoly, mysli ze
kazdy jest matematykiem

ogólnie pokaże jak to wygląda u mnie w zeszycie (serio, nie mam pojecia skad sie to wzielo)
| | 6' * x − 6 * x' | | 6' * x − 6 * x' | | −6 | | 6 | |
y' = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | x2 | | 36 | | x2 | | 36 | |
25 sty 23:20
malyna: | | 1 | |
ja nie mam pojecia jak tu wyszla ta − |
| |
| | 6 | |
25 sty 23:21
Jack:
dziwne te wasze rachunki, może wasz nauczyciel tworzy własną matematykę
25 sty 23:23
Jack:
prawdopodobnie ostatni znak "=" niepoprawnie przepisałaś, nic tam nie powinno stać.
25 sty 23:24
malyna: tam chyba nie powinno byc ostatniego = ..
25 sty 23:26
malyna: dokladnie
25 sty 23:26
Jack:
25 sty 23:27
malyna: no wlasnie i majac takie notatki wez sie potem naucz na koło..

dzieki za pomoc
25 sty 23:27
Jack:
proszę
25 sty 23:28