..
bart: elo!

Prostokat o bokach dlugosci 16 i 12 obraca sie wokol przekatnej. oblicz objetosc otrzymanej
figury obrotowej.
25 sty 22:59
bart:
25 sty 23:10
bart: dobra mysle, ze dam juz rade
25 sty 23:12
bart: myslalem, ze sobie odp chociaz sprawdze ;>
26 sty 00:00
Eta:
No...... przecież oznajmiłeś,że dasz sobie radę
26 sty 00:04
Trivial:
26 sty 00:14
Trivial: Hm, coś zepsułem.

Brakuje góry i dołu.
26 sty 00:16
jasia: wydaje mi się że musisz obliczyć długość przekątnej prostokąta z pitagorasa (20) potem policzyć
pole stożka i pomnożyć razy dwa. Mi wyszło 2/3π*1000. ale bryły obrotowe to jednak nie jest
moja dobra strona
26 sty 00:19
Trivial:
26 sty 00:28
Trivial:
| | 1 | | b | | 1 | | d | |
P1 = |
| * |
| *a = |
| * |
| *R / *4 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x
2 + R
2 = a
2
| | a2b2 | | a4 + a2b2 − a2b2 | | a4 | |
x2 = a2 − |
| = |
| = |
| |
| | a2 + b2 | | a2 + b2 | | d2 | |
| | 2π | | 1 | | πd | |
V = |
| * (xR2 + (d − x)R2 − |
| dr2) = |
| *(2R2 − r2) = ... |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
26 sty 01:20
bart:

c−czerwona linia
n−niebieska linia
z−zielona linia
c+n=20 (z twierdzenia pana Pitagorasa)
oliczamy α
16
2=20
2+12
2−2*20*12cosα
| | 3 | | 4 | |
cosα= |
| a wiec sinα= |
| (z jedynki trygonometrycznej) |
| | 5 | | 5 | |
n=7,2
z=9,6
f−fioletowa kreska
f=7,5
c=20−7,2=12,4
| | 1 | |
V= |
| π(9,62*7,2*2+(9,62*12,4−7,52*10)*2)=829π [j]3 |
| | 3 | |
26 sty 15:16
bart: do f=7,5 chyba ok, tylko pozniej
c=20−7,2=12,8
i wyjdzie znowu inaczej

jak zwykle na glupim odejmowaniu sie pomylilem
26 sty 15:19
bart: ...c=20−7,2=12,8
| | 1 | |
V= |
| π(9,62*7,2*2+(9,62*12,8−7,52*10)*2)≈854π [j]3 |
| | 3 | |
26 sty 15:24
bart: moze chociaz DOBRZE − ZLE
26 sty 16:36
Trivial: nie wiem
bart
26 sty 16:41
bart:
26 sty 16:44
Trivial: Nie możesz po prostu sprawdzić z odpowiedzią?
26 sty 16:53
bart: no jak nie mam odp:( to bylo na sprawdzianie i chce sprawdzic sobie
26 sty 17:00
Trivial: A jak się podstawi dane do mojego rozwiązania to co wychodzi? Robiłem wczoraj w nocy, więc
mogłem się pomylić, ale zawsze to jakieś sprawdzenie.
26 sty 17:01
bart: yy

no wlasnie, nie za bardzo czaje co jest czym u Cb
26 sty 17:02
Trivial:
d to przekątna.
d = √a2 + b2
26 sty 17:03