Liczbę pierwszą 2011 zapisano w postaci a^2-b^2, gdzie a,b ∊ ℕ . Oblicz a^2+b^2.
virgo: Liczbę pierwszą 2011 zapisano w postaci a2−b2, gdzie a,b ∊ ℕ . Oblicz a2+b2.
25 sty 22:45
Jack:
(a−b)(a+b)=2011
I zauważ, że 2011 to liczba pierwsza...
25 sty 22:46
virgo: tyle wynika z treści zadania, naprawdę nie wiem co dalej
25 sty 22:52
Jack:
i to wystarczy...

Zobacz ze po lewej stronie masz iloczyn dwóch liczb... a po prawej masz liczbę pierwszą.
25 sty 22:54
kachamacha: skoro pierwsza to jedynymi dzielnikami jest ona sama i jedynka
25 sty 22:54
kachamacha: a−b=1 i a+b=2011
lub
a−b=2011 i a+b=1
to trzeba rozwiązac pamiętając potem że a,b jest naturalne
25 sty 22:58
virgo: 
racja
25 sty 22:59
kachamacha: a=1006
b=1005
25 sty 23:00
virgo: tak, tak dziękuję za pomoc
25 sty 23:04
z: kto pomo.
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian u , nie wykonując dzielenia:
w(x)=x7−33x+11 , u(x)=(x+1)(x−2)
26 sty 00:16