liczby zespolone
motka54:
trzeba rozwiązać równanie z2 +i=0
25 sty 22:42
Jack:
(z−i)(z+i)=0
25 sty 22:43
Jack:
ups...
25 sty 22:43
Jack:
na pewno tam stoi "i"?
25 sty 22:44
motka54: tak
25 sty 22:52
motka54: jakby było 1 to wiem ze było by proste
25 sty 22:52
Jack:
no to (z−i√i)(z+i√i)=0
25 sty 22:53
motka54: napewno
25 sty 23:01
Jack:
na pewno. wymnóż i sprawdź.
25 sty 23:02
motka54: a wogóle dlaczego i
√i
25 sty 23:04
Jack:
pierwiastek stąd, że chcemy skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia. a dodatkowy wyraz "i'
ponieważ mamy "+" między z2 oraz "i".
25 sty 23:05
motka54: a jeszcze jaśniej jest na to jakieś twierdzenie
25 sty 23:07
motka54: z=−i z=i
25 sty 23:08
Jack:
z2+a2=(z−ia)(z+ia) − to chyba jasne.
Teraz Twoje "a" to √i (oczywiście √i*√i=(√i)2=i).
25 sty 23:10
motka54: a może byc i
√1
25 sty 23:11
Jack:
√1=1 wiec miałabyś (z−i)(z+i)=z2+1.... wiec nie może być.
25 sty 23:13
motka54: acha spoko dzieki
25 sty 23:14
Jack:
25 sty 23:15
Trivial:
z = a + bi
z
2 + i = 0
a
2 − b
2 + 2abi + i = 0
a
2 − b
2 = 0
4a
4 − 1 = 0
25 sty 23:47
25 sty 23:51
Trivial:
Można równie dobrze zrobić z postaci wykładniczej.
z
2 + i = 0
z
2 = −i
z
2 = e
−iπ/2
z
1 = e
−iπ/4
z
2 = e
−iπ/4 + iπ = e
i3π/4
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z1 = cos(− |
| ) + isin(− |
| ) = |
| − |
| i |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | | √2 | | √2 | |
z2 = cos( |
| ) + isin( |
| ) = − |
| + |
| i |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
25 sty 23:54
Jack:
najprościej jednak ze wzorów skróconego mnożenia
25 sty 23:54
Trivial: O ile zna się te wzory, które podałeś
25 sty 23:55
Jack:
ooo... myślę że każdy go zna kto tylko zetknął się z liczbami zespolonymi

Niemniej wyliczłeś ile to jest dokładnie
25 sty 23:58
Trivial: Ja nie znam!
25 sty 23:58
Trivial: Za mało na zespolonych jeszcze rzeczy robiliśmy. Pewnie dlatego.
25 sty 23:59