caleczka
Lukas: witam mam do rozwiazania calke nieoznaczona:
∫ (1 + cosx) / [ (cos + sinx + 2) * sinx ]
i nie wiem kompletnie jak tu do niej sie zabrac, probowalem przez podstawienie za sinx i cosx i
nic, podzielic przez sin2(x), cos z jedynka trygon. i NIC!
25 sty 22:22
Lukas:
25 sty 22:33
Grześ: | 1+cosx | | 1−cosx | |
| * |
| = |
| (cosx+sinx+2)*sinx | | 1−cosx) | |
| | 1−cos2x | |
= |
| = |
| | (1−cosx)(cosx+sinx+2)*sinx | |
| | sin2x | |
= |
| = |
| | (1−cosx)(cosx+sinx+2)*sinx | |
| | sinx | |
= |
| |
| | (1−cosx)(cosx+sinx+2) | |
Teraz wg mnie coś spróbuj.. może po wymnożeniu nawiasów w mianowniku.. sprawdź

:
25 sty 22:36