prosze o pomoc
cris: hejka. mam problem z rownaniem kwadratrowym. jak sie to liczy?
x2-1=0
3x2+1=0
jesli ktos mi to wytlumaczy to z gory dzieki
31 sty 17:48
gumiś:
ale problem

a
2 -b
2 = (a -b)(a+b) wzór w pas sie kłania

x
2-1 = (x-1)(x+1)
czyli x= 1 lub x= -1
drugie jest sprzeczne w zb, liczb rzeczywistych
bo kazda liczba podniesions do kwadratu jest ≥0
i do tego dodac jeszcze 1 więc nie bedzie sie równac zero
czyli odp: brak rozwiazań w zb. liczb rzeczywistych!
31 sty 17:58
cris: dalej nie rozumiem tego pierwszego
31 sty 18:12
gumiś:
Czego nie rozumiesz? że x2 - 1 = (x - 1)(x+1)
wymnóż te nawiasy i zobaczysz ,że to to samo co x2 - 1
To są podstawowe działania w matematyce!
np; x2 - 9 = (x -3)(x+3)
x2 - 25 = (x-5)(x+5)
i td.
31 sty 18:23
cris: ok
31 sty 18:27
cris: a jak mi wytlumaczysz to:
1/2x3-2=0
31 sty 19:59
gumiś:
(1/2)*x3 -2=0 /*2
x3 - 4=0
x3 = 4 to x = 3√4 tyle!
31 sty 20:07
cris: sory tam bylo x2
31 sty 20:12
Bogdan:
Równania kwadratowe niezupełne typu ax2 + c = 0 przy różnych znakach a i c
rozwiązujemy następująco:
1. dzielimy obustronnie rownanie przez a.
np. (1/2)x2 - 2 = 0 a = 1/2, c = -2
po podzieleniu obustronnie przez 1/2 mamy: x2 - 4 = 0
2. rozkładamy otrzymane równanie na czynnki wzorem skróconego mnożenia.
(x - 2)(x + 2) = 0
3. piszemy odpowiedź.
x = 2 lub x = -2
31 sty 20:22
Bogdan:
Czy ostatnie wyjaśnienie jest wystarczająco jasne dla Ciebie?
31 sty 20:23
gumiś:
Cris! to ja nie jestem "duchem" ,żeby wiedzieć czy x2 czy x3 Ok?
31 sty 20:24
cris: ok. to ja sie pomylilem. a z tym wyjasnianiem to nie do konca rozumiem
31 sty 20:27
31 sty 20:28
cris: a cos takiego mi wytlumaczycie?
x2-10x+25=0
tamto juz zakapowalem
31 sty 21:20
Bogdan:
Wzór skroconego mnożenia: a2 - 2ab + b2 = (a - b)2.
(x - 5)2 = 0
x = 5
Czy to też przekracza Twoje możliwości?
31 sty 21:23
cris: nie. dzieki. tylko czy to sie nie liczy przez Δ?
31 sty 21:24
Bogdan:
Jeśli zna się wzory skróconego mnożenia, to nie
31 sty 21:27
cris: to powiedz mi czy to tez sie da za pomoca wzoru skroconego mnozenia:
x2+4x-5=0
31 sty 21:58
gumiś : nie!
tutaj trzeba najprosciej policzyć deltę !
lub tak; x2 - x +5x - 5 = x( x-1) +5( x -1) = (x-1)( x+5)=0
x= 1 lub x = -5
31 sty 22:06
Bogdan:
Można i tu skorzystać z wzorów skróconego mnożenia.
x2 + 4x - 5 = 0
x2 + 4x + 4 - 4 - 5 = 0
(x2 + 4x +4) - 9 = 0
(x + 2)2 - 9 = 0
(x + 2 - 3)(x + 2 +3) = 0
(x - 1)(x + 5) = 0
x = 1 lub x = -5
Proste?
31 sty 23:26
gumiś: Można,można! ale sam widzisz ile pytający ma problemów?
Niech juz lepiej liczy tą deltę !
31 sty 23:29