Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji
sheel:
25 sty 22:11
sheel: Przynajmniej pomóżcie obliczyć pochodną
25 sty 22:13
sheel:
25 sty 22:35
Jack:
znasz wzór na pochodną ilorazu?
25 sty 22:38
beny: wydaje mi się że będzie miało to taką postać:
25 sty 22:43
sheel: mi wyszło coś takiego ale nie jestem pewnien czy to jest ok i niewiem co dalej z tym zrobić
y=xlnx
| | 1 | | 1 | | 1 | | lnx+1 | |
f'= |
| *y'= |
| *(x'lnx+xlnx')= |
| *(lnx+1)= |
| |
| | y2 | | (xlnx)2 | | (xlnx)2 | | (xlnx)2 | |
proszę o sprawdzenie i pomoc co dalej(czy da sie jakoś uprościć)
25 sty 23:14
Jack:
prawie dobrze,
sheel. Zapomniałeś o minusie w liczniku.
Beny, coś zmajstrowałeś z mianownikiem...
25 sty 23:17
sheel: racja jack

dzieki. A da sie uprościc
25 sty 23:19
Jack:
nie potrzeba... jak masz liczyć ekstrema, to masz oto gotową piękną postać, z której odczytasz
pierwiastki.
25 sty 23:20
sheel: Nie wiem jak odczytać te pierwiastki. Przyrównuje do zera i co dalej?
25 sty 23:26
Jack:
masz ułamek... wystarczy więc że licznik będzie się równał 0.
25 sty 23:27
sheel: −lnx−1=0
lnx=−1
Kiedy logarytm = −1
25 sty 23:32
Jack:
znasz definicję logarytmu?
25 sty 23:34
sheel: znam ale logarytm naturalny miesza mi w głowie
25 sty 23:37
Jack:
a jaką ma podstawę?
25 sty 23:38
sheel: w liceum nie miałbym problemu bo powiedziałbym ze 10 ale teraz to wiem ze to e. Dlatego nie
wiem jak to potraktować
25 sty 23:40
Jack:
ln x=−1 ⇔ e−1=x
25 sty 23:40
sheel: Czyli f(x) jest rosnąca jeśli x>e
−1 lub majejąca jeśli x<e
−1
25 sty 23:45
Jack:
nie, musisz uwzględnic punkty wyrzucone z dziedziny. Odpowiedź powinna być "szarnapa" tzn.
zbiór z dziurami (dwiema)... Mam nadzieję, że domyślasz się o czym mówię
25 sty 23:48
sheel: włąśnie się nie domyślam zabardzo:(
25 sty 23:51
Jack:
zapisz przedziały monotoczności wzgledniając dziedzinę.
25 sty 23:52
sheel: niestety nie wiem ciągle jak o co chodzi. Aby sprawdzic monotoniczność f'(x)>o dla rosnącej i
f'(x)<0 dla malejacej więc to zrobiłem
25 sty 23:59
Jack:
jakie punkty wyrzucasz z dziedziny?
26 sty 00:02
sheel: czy chodzi o
rosnąca (−∞;e−1)
malejąca (e−1;∞)
26 sty 00:03
Jack:
to nieprawda co napisałeś... jakie punkty wyrzucasz z dziedziny (albo inaczej, podaj
dziedzinę)?
26 sty 00:04
sheel: D: x>0
26 sty 00:06
Jack:
a co z ln x? Ono stoi w mianowniku...
26 sty 00:08
sheel: Dlatego x>0 bo liczba logarytmowana>0
26 sty 00:10
sheel: czyli x>e
−1
26 sty 00:11
Jack:
kiedy ln x=0
26 sty 00:12
sheel: e−1=0
26 sty 00:13
Jack:
| | 1 | |
nie... po pierwsze, to by było dziwne gdyby |
| =0... a po drugie wciąż masz kłopoty z |
| | e | |
definicją logarytmu..
26 sty 00:15
sheel: czyli jeszcze raz dziedzina:
D: lnx≠0 ⋀ x>0
26 sty 00:17
Jack:
heh... cwaniak z CIebie

kiedy logarytm równa się zeru
26 sty 00:18
sheel: no chyba jeśli x=0
26 sty 00:21
sheel: tz raczej x=1
26 sty 00:23
Jack:
sam napisałeś, że dziedziną logarytmu jest x>0...
Dobra, pomęcz się, a zmykam.
26 sty 00:23
Jack:
no... pewnie, że x=1
26 sty 00:23
sheel: przepraszam strasznie zamotany jestem
26 sty 00:23
sheel: Dziekuje serdeczne za pomoc
26 sty 00:23