wielki problem - zadanie z funkcji wymiernej
nie: Dwa auta wyjeżdżają jednocześnie z jednego miasta i jadą do drugiego, odległego o 560km.
Szybkość pierwszego auta jest o 10km/h wyższa od drugiego.
Drugi dojeżdża 1h później niż pierwszy.
Oblicz średnią prędkość aut.
Zadanie z pozoru łatwe, jednak nie mogę się za nie zabrać. Proszę o jakieś łopatologiczne
wytłumaczenie.
25 sty 22:05
nie: nikt nie potrafi do tego podejść?
25 sty 22:54
Eta:

(v+10)*t= 560
v*(t+1)=560
t>0, v>0
rozwiąż ten układ
25 sty 23:11
Trivial:
s = 560 km
Δv = v
2 − v
1 = −10 km/h
Δt = t
2 − t
1 = 1 h
s = vt
| | s | |
s = v1t1 = v1t1 → t1 = |
| |
| | v1 | |
s = v
2t
2 = (v
1 + Δv)(t
1 + Δt) = v
1t
1 + v
1Δt + Δvt
1 + ΔvΔt
Odejmujemy równanie pierwsze od drugiego i w między czasie podstawiamy...
| | s | |
v1Δt + Δv* |
| + ΔvΔt = 0/*v1 |
| | v1 | |
Δtv
12 + ΔvΔtv
1 + sΔv =
Δ = (ΔvΔt)
2 − 4sΔvΔt
| | −ΔvΔt ± √Δ | |
v1 = |
| > 0 ⇒ |
| | 2Δt | |
| | −ΔvΔt + √(ΔvΔt)2 − 4sΔvΔt | |
v1 = |
| |
| | 2Δt | |
v
2 = v
1 + Δv
Niech żyją metody dookoła świata!
PS. Ciekawe czy dobrze zrobiłem.
25 sty 23:17
Eta:
Trivial .....

vt+10t= vt+v => v= 10t
10t*(t+1)=560
t
2+t−56=0 Δ= 225
√Δ=15
t
1= 7 lub t
2 <0 −−− odpada
v=10t= 70 km/h to: v+10 = 80 km/h
25 sty 23:27
Trivial: Sprawdziłem. Mój wzór działa, wychodzi v
1 = 80 km/h.
25 sty 23:32
Eta:
Ciekawe co na to powie
Gustlik
25 sty 23:36
Trivial: Tyle, że mój wzór zadziała do każdego tego typu zadania.
25 sty 23:38
nie: ufff, dzięki Eta
25 sty 23:44
nie: Trivial − również dzięki, ale dziś już tego twego sposobu nie ogarnę
25 sty 23:45
Trivial: Ale działa! Po co robić na konkretnych liczbach, skoro można robić na deltach i innych
ogólnikach...
25 sty 23:48
Gustlik: Etuniu, Ty mnie albo bardzo lubisz albo chcesz koniecznie wywołać wilka z lasu. No i wywołałaś,
udało Ci się. Ale powiem Ci, ze podoba mi się Twój sposób rozwiązania. Pozdrawiam
26 sty 00:27
Eta:
Również cieplutko pozdrawiam
26 sty 00:53