a
Baśka: | | x | | x | |
∫ |
| dx= ∫ |
| |
| | x2+2x+5 | | {x+1}2 +4 | |
i teraz podstawiam t
√4=x+1
2dt=dx
dalej wyliczam sobie z tego x i t ale nie wiem co dalej nie pasuje mi to x w liczniku nie wiem
co z nim zrobić pomocy
25 sty 21:34
Baśka: pomoże ktoś ?
25 sty 21:41
Marek: powinnas to zrobic chyba tak
2 wywalasz przed ∫ i masz
| | dt | |
teraz 4 wywalasz przed całke i masz 2*14∫ |
|
|
| | t2+1 | |
dalej to juz wiadomo
25 sty 21:48
Baśka: ale tam w liczniku siedzi jeszcze x

masz xdx wiec tego dt sie nie da podstawić
25 sty 21:50
Baśka: wie ktoś jak to zrobić

25 sty 21:55
Marek: to nie zauwazylem,a moze zle przepisalas, bo tak by bylo latwiej

albo moze jakos tak sprobowac
x
2+2x+5=t
2x+2dx=dt
x+1dx=
12dt
ale tak raczej tez nie
wydaje mi sie ze pozostaje tylko rozklad f wymiernej na sume ulamkow prostych, ale niestety nie
pamietam za bardzo jak to sie robilo, wydaje mi sie ze to bedzie dobry sposob, przejrzyj
notatki musisz miec takie cos, to bylo latwe, ale juz zapomnialem jak co pokolei robic
25 sty 22:02
Bogdan:
Δ = −16, p = −1, q = 4
| | x | | 1 | | x | |
E = ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx |
| | (x + 1)2 + 4 | | 4 | | | |
| | x + 1 | |
Podstawienie: |
| = t ⇒ x = 2t − 1, dx = 2dt |
| | 2 | |
| | 2 | | 2t − 1 | | 1 | | 2t | | 1 | | 1 | |
E = |
| ∫ |
| dt = |
| ∫ |
| dt − |
| ∫ |
| dt = ... |
| | 4 | | t2 + 1 | | 2 | | t2 + 1 | | 2 | | t2 + 1 | |
25 sty 22:04
sylwiaa: daj mi gg bo nie radze sb z pisaniem w tym ,,czymś
25 sty 22:07
Baśka: | | 2t | |
to właśnie tak robiłam tylko mam problem z obliczeniem całki ∫ |
| |
| | t2 + 1 | |
25 sty 22:08
sylwiaa: widze ze juz zrobione
25 sty 22:09
Godzio:
t
2 + 1 = u
2tdt = du
25 sty 22:09
Baśka: dzięki
25 sty 22:11
aga: ja jeszcze takie male pytanie lecz moge sie mylic
| | x+1 | |
tam gdzie jest wylaczona 14 przed calke nie powinno byc w minowniku ( |
| )2 chciaz |
| | 4 | |
nie jestem pewna?
25 sty 22:17
aga: chyba jednak jest dobrze, bo tam jest kwadrat
25 sty 22:22
Baśka: czy jest jakiś sposób na rozpisywanie do postaci kanonicznej wielomianu np: x
3−4x
2+5x−2 bo
takie strzelanie a może tak a może tak ... zajmuje mi dużo czasu
25 sty 22:37
Grześ: 1 jest pierwiastkiem, więc podziel przez wielomian (x−1)
25 sty 22:42