Średnia arytmetyczna
Wafel: Wyznacz liczbę x, jeśli wiadomo, że średnia arytmetyczn liczb: 2,3,3,5,4,2,x,6,9,1 jest równa
4.
25 sty 21:24
ICSP: Dodaj wszystkie liczby. POźniej policz ich jest. Stosunek tych dwóch wartości jest równy 4.
25 sty 21:26
Wafel: Tzn. wiem jaki jest mniej więcej wynik lecz nie potrafię zapisać obliczeń w wzorze (nie wiem
jek trzeba z niego poprawnie skorzystać
25 sty 21:32
ICSP: Najpierw zsumujmy te liczby:
2 + 3 + 3 + 5 + 4 + 2 + x + 6 + 9 + 1 = 35 + x
teraz policzmy ile ich jest − 10
| | 35 + x | |
4 = |
| ⇔ 40 = 35 + x ⇔ x = 5 |
| | 10 | |
25 sty 21:42
Wafel: Pomoże ktoś <prosz>
25 sty 21:42
Wafel: O Wielkie dzięki
25 sty 21:43