równania wielomianowe
ola: proszę rozwiążcie mi przykład


x
3 + 5x
2 - 16x - 80=0
x
3 - 3x
2 - 10x +24=0
31 sty 17:33
a:
a) 4, -4, -5
31 sty 17:41
ola: a jak to rozwiązać
31 sty 17:51
gumiś:
a) rozkładamy równanie przez grupowanie wyrazów
x2(x +5) - 16(x +5)=0
(x +5)( x2 - 16)=0
(x +5)(x-4)(x +4) = 0 bo a2 - b2 = (a-b)(a+b)
czyli już widac rozwiazania
x = - 5 x= 4 x= - 4
b)a teraz takie " fiku- miku" - 3x2= -2x2 - x2
- 10x = +2x - 12x
x3 - 2x2 - x2 +2x - 12x + 24=0
x2(x-2) -x(x-2) - 12(x -2)=0
(x-2)( x2 - x -12)=0 i "fiku-miku" -x = - 4x +3x
więc drugi nawias tak;
x2 - 4x +3x - 12 = x( x-4) +3( x- 4)= ( x-4)( x+3)
czyli w ostateczności mamy;
(x -2)(x-4)( x +3) =0
x= 2 x= 4 x= - 3
31 sty 17:53