najmn i najw pola i obj.
:)): w zbiorze wszystkich graniastosłupów czworokątnych prawidłowych , których suma długości
wszystkich krawędzi jest równa pewnej ustalonej liczbie, istnieje graniastosłup o największym
polu powierzchni całkowitej. Wiedząc, że to pole jest równe 8/3 oblicz objętość tego
graniastosłupa.
25 sty 21:08
:)): kp− krawędź podstawy
kb− krawędź boczna
x = obwód graniastosłupa
8kp + 4kb = Obw = x
4(2kp +kb) =x
P= 2Pp− Pb
.
.(podstawiam kb do wzoru...)
.
.
| | 8 | |
i doszłam do układu równań 6kp2 − 4kpx + |
| = 0 |
| | 3 | |
co dalejj?
25 sty 22:25