prawdopodobieństwo
Chvdy: Poszę o rozwiązanie krok po kroku. co sie wzięło skąd bo to prawdopodobieństwo mnie wykończy...

1) w sklepie owocowo warzywnym jest w sprzedaży 6 odmian jabłek. kazdy z 6 klientów kupił
kilogram jabłek. oblicz prawdopodobieństwo że
A− co najmniej 2 osoby kupiły jabłka tej samej odmiany
B− 3 osoby kupiły jabłka tej samej odmiany a pozostałe 3 osoby kupiły jabłka róznych odmian
2) za zbioru liczb Z={1,2,3...100} wybieramy losowo 2 liczby a następnie z pozostałych znowu
wybieramy 2 liczby. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym że za drugim razem
wylosujemy co najmniej jedną liczbę parzystą.
25 sty 20:44
Chvdy: ponawiam prośbę.
26 sty 20:39
Basia:
ad.1
6 klientów → 6 odmian
|Ω|=6
6
A' − każdy kupił inną odmianę
pierwszy mógł wybrać z 6
drugi już tylko 5
trzeci z 4
czwarty z 3
piąty z 2
szóstemu została 1
|A'| = 1*2*3*4*5*6 = 6!
B
te pierwsze trzy miały do wyboru 6 odmian
czwarta 5
piąta 4
szósta 3
ad.2
znasz prawdopodobieństwo warunkowe ?
bo jak nie to drzewko
26 sty 20:55
Chvdy: no kojarze oba tylko to zadanie było do klasycznej definicji prawdopodobieństwa wiec chyba jest
tez opcja żeby to zrobic "na piechotę"
26 sty 20:58
Basia:
na piechotę to drzewko, bo wynik drugiego losowania zależy od wyniku pierwszego
a do prawdopodobieństwa całkowitego trzeba podejść tak:
pierwsze losowanie
A
1 dwie parzyste
A
2 jedna parzysta
A
3 dwie nieparzyste
B − za drugim razem przynajmniej jedna parzysta
B' − za drugim razem obie nieparzyste
przy A
1
zostało 98 w tym 50 nieparzystych
przy A
2
zostało 98 w tym 49 nieparzystych
przy A
3
zostało 98 w tym 48 nieparzystych
i podstawić do wzoru
P(B') = P(B'/A
1)*P(A
1)+P(B'/A
2)*P(A
2)+P(B'/A
3)*P{B
3)
co nieco powinno się poskracać
P(B) = 1−P(B')
26 sty 21:16
Chvdy: super dziękuje
26 sty 21:47
Agata: | | 25 | |
Niestety wynik do 1B nie jest poprawny ma wyjść |
| tak jest podane w odpowiedziach, |
| | 162 | |
osobiście nie mam pojęcia jak do tego dojść
9 paź 11:59
Agata: Jednak udało mi się rozwiązać oto prawidłowa odpowiedź
Wybieramy jeden gatunek z sześciu i 3 osoby z sześciu, które kupiły ten gatunek. Z pozostałych
pięciu gatunków wybieramy 3 i przyporządkowujemy je każdej z trzech kolejnych osób
9 paź 12:18