Rozwiąż nierówności
Ewa: Jakby ktoś mógł te nierówności jakoś rozwiązać : (1−3x)2+3x−4x2 ≥9
(3x−2)2−x2−2x ≤ 1 Z góry dziękuję.
25 sty 20:18
alfa: na początek wzory skróconego mnożenia zastosuj (właściwie tylko jeden wzór)
25 sty 20:20
ICSP: 1 − 6x + 9x
2 + 3x − 4x
2 − 9 ≥ 0 ⇔ 5x
2 −3x −8 ≥ 0
Rozkładam teraz trójmian
Δ = 169
x
1 = −1
| | 8 | |
x2 = |
| . Rysuje wykres paraboli i odczytuje z niego gdzie funkcja jest większa od zera. |
| | 5 | |
| | 8 | |
odp. x ∊ (−∞;−1> ∪ ( |
| ; +∞). Drugie spróbuj sama. |
| | 5 | |
25 sty 20:23