wyjaśnienie metody na ten typ zadań
adam123: jak rozwiązywać zadania typu xy = x+y x,y∊C
często spotykam takie zadania i zupełnie nie wiem jak do nich podejść, chodzi mi o wyjaśnienie
jaki tok rozumowanie przeprowadzać w takich zadaniach?
25 sty 20:14
Trivial: Uzależnij jedną zmienną od drugiej, a potem coś może wyjdzie.
25 sty 20:15
Trivial:
x + y = xy
x = xy − y
x = y(x − 1)
| | x | | x−1+1 | | 1 | |
y = |
| = |
| = 1 + |
| , x ≠ −1 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
y∊C ⇒
(x − 1) | 1 ⇒
x − 1 = 1 lub x − 1 = −1
x = 2 lub x = 0
25 sty 20:23
AS:
Ale jeżeli to jest układ dwóch równań,to najlepiej podstawić
x + y = u , x*y = v.
Wtedy układ się uprości i będzie bardziej przejrzysty,a często jest to
jedyny sposób na rozwiązanie.
25 sty 20:27
Eta:
xy−x=y
| | y | | y−1+1 | | 1 | |
x(y−1)=y => x= |
| = |
| = 1+ |
|
|
| | y−1 | | y−1 | | y−1 | |
| | 1 | |
y≠1 i x, y€C to: |
| −− jest całkowita
|
| | y−1 | |
jeżeli : y−1=1 lub y−1= −1
y=2 lub y=0
to:
| | 1 | | 1 | |
x= 1+ |
| =1+1=2 lub x= 1 + |
| = 1−1=0
|
| | 2−1 | | 0−1 | |
rozwiązaniami całkowitymi tego równania są:
x= 2 i y=2 lub
x=0 i y=0
25 sty 20:32
Eta:
Trivial 
...... nie pierwszy już raz, dzisiaj jesteś szybszy ode mnie
25 sty 20:34
Trivial:
Eta
25 sty 20:35