wielomiany
julka: wielomiany w(x)=x3−(p2−1)x2−2x+3 oraz f(x)=x3−3x2+px+3 są równe wtedy i tylko wtedy gdy
"p" wynosi ... ?
25 sty 20:06
alfa: 2
25 sty 20:09
Święty: Kiedy wielomiany są równe?
25 sty 20:09
alfa: muszą byc tego samego stopnia i muszą miec takie same współczynniki liczbowe przy zmiennych
tego samego stopnia
25 sty 20:10
julka: jak to obliczyc ?
25 sty 20:15
alfa: porównujesz wyrażenia przy tych samych potęgach x,
−(p2−1)=−3 i −2=p
25 sty 20:17
alfa: p=−2, oho, brakło mi minusa przy pierwszej odpowiedzi, sorry
25 sty 20:19