funkcje wymierne, własności
Wojtek: jakies fatum albo zaćmienie mnie prześladuje:(,
wyznacz te wartości parametru m dla których:
| | 1 | |
c) zbiór rozw. nierówności |
| ≥1 zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności |
| | 1−x | |
mx
2−2(m+1)x+m+3≥0
d) zbiór rozwiązań nierówności (m−1)x
2+(m+2)x+m−1≤0 zawiera sie w zbiorze rozwiązań
od razu mówię że to dla ambitnego
25 sty 19:35
Wojtek: jest jakiś hardcore?
25 sty 19:51
Wojtek: @up
25 sty 20:12
Wojtek: nie ma mocnego?
25 sty 20:22
Wojtek: ICSP, Trivial, liczę na Was
25 sty 20:45
ICSP: | 1 | | 1 | | 1−x | | x | |
| − 1 ≥ 0 ⇔ |
| − |
| ≥ 0 ⇔ |
| ≥ 0 ⇔ x ∊ (0;1) |
| 1−x | | 1−x | | 1−x | | 1−x | |
25 sty 20:53
ICSP: Oczywiście nawiasy domknięte mój błąd.
25 sty 20:54
Trivial: Nie lubię zadań z parametrami. Jak dla mnie są bezcelowe.
25 sty 20:55
Wojtek: heh, to sam wymyśliłem

, schody zaczynają się jak delty nie da się normalnie spierwiastkować i
w konsekwencji wyliczyć x
1 i x
2
25 sty 20:55
Wojtek: też nie lubię, ale co poradzisz
25 sty 20:56
ICSP: To może wzorami vieta spróbujesz

25 sty 20:59
Wojtek: policzyłem, nie wykluczam pomyłki ale z układu rownań tych wzorów wyszło mi:
chyba nie tędy droga bo z tym to ciężko cokolwiek zrobić
25 sty 21:05
ICSP: A mi wychodzi układ sprzeczny...
aby był taki sam zbiór wartości funkcja musi miec współczynnik m ujemny oraz pierwiaski w 0 i 1
suma pierwiastków to 1 a ich iloczyn to 0
1 = {2(m+1)}{m} ⇔ m = 2m + 2 ⇔ m + 2 = 0 ⇔ m = −2
25 sty 21:09
ICSP: Chyba że mam błąd w rozumowaniu co jest również prawdopodobne.
25 sty 21:10
Wojtek: odpowiedź do zadania to <−3,∞), dlaczego m<0? Skoro dwa pierwiastki ma to musi być dodatnie
25 sty 21:12
ICSP: ale parabola musi mieć ramiona zwrócone do góry a m stoi przy x2.
25 sty 21:17
ICSP: pozatym to nie m musi być dodatnie tylko delta żeby równanie miało 2 pierwiastki.
25 sty 21:17
Wojtek: należy również zauważyć że dla m=0 powstaje nam nowy przedział, z którym nie mam pojęcia co
zrobić. W poprzednich podpunktach delta wychodziła mi np (3m+2)2 co łatwo było później
przeliczyć, tu coś jest inaczej...
25 sty 21:18
ICSP: Tam jest słowo zawiera sie

ślepy jestem

25 sty 21:18
ICSP: dla m = 0 powstaje funkcja liniowa która posiada tylko jedno rozwiązanie.
25 sty 21:18
ICSP: Zawiera sie czyli pierwiastki mogą być mniejsze

25 sty 21:19
Wojtek: domyśliłem się już, chodziło mi właśnie o =0, sorry za zamieszanie
25 sty 21:19
Wojtek: | | 3 | |
ma jedno rozw., ale to równanie: −2x+3≥0 czyli x∊(−∞, |
| > |
| | 2 | |
25 sty 21:20
ICSP: Odpowiedz to od minus nieskończonośc do −3 domknięty
25 sty 21:22
Wojtek: od −3 domknięty do +nieskończoności
25 sty 21:23
ICSP: To nie mam pomysłu na to.
25 sty 21:25
Wojtek: szczęka mi opadła...
25 sty 21:26
ICSP: Ale napewno nie ma z tej odpowiedzi wykluczonego m = 0?
25 sty 21:28
Wojtek: myślę że jest ono uwzględnione, bo skoro już dla m=0 zbiór tego bez m zawiera się w tym z m to
coś daje...Czyli teraz trzeba tak jakby policzyć ten zbiór dla m≠0 i jakoś je porównać tak
żeby wyszła odpowiedź
25 sty 21:30
Wojtek: wskazówka może być fakt, że w poprzednich przykładach należało porównać miejsce zerowe( to w
którym było m) z wartościami krańcowymi tego przedziału z drugiej nierówności...
25 sty 21:45
Wojtek: dobra, podaruj sobie, nawet jak wykminisz to pewnie ja tępak tego nie zrozumiem, a mam to
zreferować na lekcji więc nie ma sensu, chyba że dla własnej ambicji
25 sty 22:02