1. Wiedząc ze alfa jest kątem ostrym i tangens kąta alfa równa się 3 oblicz wartość wyrażenia
:8 razy cosinus kąta alfa minus 7 razy sinus kąta alfa dzielone na 5 razy cosinus alfa minus 2
razy sinus alfa.
2.Liczby 2a−3,a,2a+3 w podanej kolejności tworzą ciag geometryczny. Wyznacz a.
3.Cenę pewnego towaru podwyższono najpierw o 20 % a potem jeszcze o 10%.Ile wynosiła
rzeczywista podwyżka w procentach ?
4. Poparcie dla partii X w kwietniu bylo równe 24 % w maju poparcie tej partii wynosiło 27 %.O
Ile procent wzrosło poparcie dla partii X ?
| 1 | |
− pierwsza podwyżka | |
| 5 |
| 120 | |
x − cena towaru po pierwszej podwyżce | |
| 100 |
| 12 | |
x − druga podwyżka | |
| 100 |
| 132 | |
x − cena po drugiej podwyżce | |
| 100 |
1) skoro α jest kątem ostrym, to możesz pozostałe funkcje trygonometryczne tego kąta wyznaczyc
z trójkąta prostokątnego(z Pitagorasa oblicz x)
2)ciąg geometryczny ma taka własnosc:
a2=(2a−3)(2a+3)
i rozwiązujesz równanie
| 3 | 3√10 | |||
sinα= | = | |||
| √10 | 10 |
| 1 | √10 | |||
cosα= | = | |||
| √10 | 10 |
rozumiem
dzieki !