Rozwiąż równanie
Paweł: 4x3 − 14x2 + 6x − 21= 0
Jeżli mozna to prosiłbym jeszcze o mała podpowiedż co zrobić w przypadku jak pojawi mi się
wartość bezwzględna w nierówności.
przykład:
[x − 4,5] jest większe lub równe 3 (wart. bezwzgl. zaznaczyłem jako [] )
25 sty 19:16
ICSP: |x − 4,5| ≥ 3. Robimy to w ten sposob. Raz opuszczamy bez zmiany znaku : x − 4,5 ≥ 3
I jeszcze opuszczamy ze zmiana znaku x − 4,5 ≤ −3
x ≥ 7,5 oraz x ≤ 1,5
25 sty 19:27
ICSP: 4x3 − 14x2 +6x − 21 = 2x2(2x−7) +3(2x−7) . Włączam współny czynnik przed nawias:
(2x2 +3)(2x−7)
W równaniu kwadratowym delta ujemna więc nie posiada pierwiastków rzeczywistych.
25 sty 19:30
Eta:
4x3+6x −14x2−21=0
2x(2x2+3) −7(2x2+3)=0
(2x2+3)(2x−7)=0
dokończ.....
25 sty 19:31
Paweł: dizeki wielki prawie wszystko kumam, ponieważ nie wiem jak obliczyć delte kiedy nie moge
wymnożyć tych nawiasów, bardzo prosze poswieccie mi jeszcze ta jedna chwile i napiszcie delte
sam juz oblicze
25 sty 19:52
Paweł: mialem na mysli oczywiscie zadanie pierwsze z rownością
25 sty 19:53
ICSP: Jest to iloczyn więc rozkłądasz każdy pojedynczo:
2x2 + 3
Δ = 0 − 24 = −24. Brak pierwiastków rzeczywistych.
zebyś lepiej zrozumiał zrobie jeszcze tak:
zaużmy taki przykład
(x2 − 6x + 5)(x−1)
Rozkłądam ten trójmian
x2 − 6x + 5
Δ = 16
√Δ = 4
x1 = 5
x2 = 1
Zapisuje to teraz w postaci iloczynowej
x2 − 6x + 5 = (x−1)(x−5). I na koniec wstawiam do wielomianu
(x−5)(x−1)(x−1)
25 sty 19:55
Paweł: Dzięki wielkie napewno ten przykład sobie zapamiętam i na maturze może się przydać.
25 sty 23:02