25 sty 19:03
Karol: dół mozna zamienic na cos
2x
25 sty 19:03
Trivial: nie.
25 sty 19:06
Karol: dlaczego
25 sty 19:07
Trivial: podstaw t = sinx.
wynik: arctg(sinx) + c.
25 sty 19:07
Trivial: ponieważ 1+sin2x ≠ cos2x.
25 sty 19:07
Karol: aha dzieki wielkie
25 sty 19:09
Karol: tak taki jest wynik

to sa moje poczayki w calkach i sie troche gubię
25 sty 19:10
Karol: czy to bedzie tak:
t = sinx
dt=cosx dx
25 sty 19:14
Trivial:
dt = cosxdx (zauważ, że dokładnie taki sam iloczyn występuje w twojej całce)
25 sty 19:15
25 sty 19:16
Karol:
25 sty 19:18
Trivial: Tak. Dalej już nie ma wątpliwości
25 sty 19:19
Karol: dzieki
25 sty 19:19
Piotr: prosze jednak o pomoc w dalszym rozwiazaniu bo zly wynik mi wychodzi:(
25 sty 20:14
Piotr: czy bedzie to:
| | 1 | | dt | |
rozbic ∫ |
| * |
| |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
25 sty 20:16
Karol: i z 1 calki jest arctg t
25 sty 20:17
25 sty 20:19
Karol: 
25 sty 20:44