matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc calke:
Piotr:
1
∫ x(
x +1)
15
4
25 sty 18:53
Godzio:
1
x + 1 = t ⇒ x = 4t − 4
4
1
dx = dt
4
dx = 4dt 4∫(4t − 4) * t
15
dt = 16∫t
16
dt − 16∫t
15
dt = ...
25 sty 18:55
Piotr:
1
nie rozumiem niestety...skad jest
dx=dt
4
25 sty 18:59
Piotr:
25 sty 19:02
Piotr:
25 sty 19:17
Piotr:
prosze o pomoc
25 sty 19:29
Trivial:
Potrafisz różniczkować?
25 sty 19:33
Piotr:
tak..
25 sty 19:36
Trivial:
No to już wiesz dlaczego.
25 sty 19:36