Dwa zadania maturalne...
Tomasz: Witam. Mam problem z dwoma zadaniami:
ZAD1:
Ze zbioru liczb {1,2,3...16} losujemy kolejno trzy razy po jednej liczbie ze zwracaniem i
oznaczamy kolejno x
1, x
2, x
3. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A - suma
x
3+x
2+x
3 jest liczbą podzielną przez trzy.
IΩI = 16
3. Nie mam pomysłu jak policzyć moc zdarzenia A ( IAI )...
ZAD2:
Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg geometryczny. Oblicz sinus jednego z
kątów ostrych.
Doszedłem do tego, że:
Ozn: a,b - przyprostokątne c - przeciwprostokątna
Założenia:
1) a
2+b
2=c
2
2) a,b,c>0
3) c musi być pierwszym lub ostatnim (w zależności od ilorazu q) wyrazem ciągu więc:
a
2=b*c LUB b
2=a*c
4) Z równości trójkąta:
a+b>c
b+c>a
c+a>b
I nie wiem co dalej

Pomożecie?
31 sty 17:06
b.: Można założyć, że a2=bc, bo to drugie to tylko zamiana oznaczeń a<->b
No i wtedy wstawiając do tw. Pitagorasa
bc + b2 = c2
b2+bc-c2 = 0
równanie kwadratowe -- czyli można wyliczyć b w zależności od c
a jak już masz b w zależności od c, to możesz policzyć sinus kąta leżącego naprzeciw b
31 sty 20:09
b.: Ad1
hmm jak to zrobić sprytnie też nie widzę...
można rozbić to na sumę kilku przypadków:
1. x1, x2, x3 dzielą się przez 3 -- jest tu 53 zdarzeń
2. x1, x2, x3 dają reszty z dzielenia przez 3 postaci 0,1,2
no to tak: liczb dających takie reszty jest w {1,2,...16} odpowiednio 6,5,5,
i na 3!=6 sposobów możemy przyporządkować reszty do kolejno losowanych
liczb (tzn. np. x1 może dawać resztę 0, x2 - 1, x3 - 2, ale też dow. inne permutacje
reszt są ok)
czyli sposobów będzie tu
6*(6*5*5)
3. x1, x2, x3 dają każda resztę 1 -- jest tu 63 zdarzeń
4. x1, x2, x3 dają każda resztę 2 -- jest tu 53 zdarzeń
I koniec. Sumując te 4 liczby powyżej dostaniesz |A|
31 sty 20:14
Tomasz: Dzięki za rozjaśnienie. Już jasne
31 sty 22:38