matematykaszkolna.pl
Dwa zadania maturalne... Tomasz: Witam. Mam problem z dwoma zadaniami: ZAD1: Ze zbioru liczb {1,2,3...16} losujemy kolejno trzy razy po jednej liczbie ze zwracaniem i oznaczamy kolejno x1, x2, x3. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A - suma x3+x2+x3 jest liczbą podzielną przez trzy. IΩI = 163. Nie mam pomysłu jak policzyć moc zdarzenia A ( IAI )... ZAD2: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg geometryczny. Oblicz sinus jednego z kątów ostrych. Doszedłem do tego, że: Ozn: a,b - przyprostokątne c - przeciwprostokątna Założenia: 1) a2+b2=c2 2) a,b,c>0 3) c musi być pierwszym lub ostatnim (w zależności od ilorazu q) wyrazem ciągu więc: a2=b*c LUB b2=a*c 4) Z równości trójkąta: a+b>c b+c>a c+a>b I nie wiem co dalejemotikonka Pomożecie?
31 sty 17:06
b.: Można założyć, że a2=bc, bo to drugie to tylko zamiana oznaczeń a<->b No i wtedy wstawiając do tw. Pitagorasa bc + b2 = c2 b2+bc-c2 = 0 równanie kwadratowe -- czyli można wyliczyć b w zależności od c a jak już masz b w zależności od c, to możesz policzyć sinus kąta leżącego naprzeciw b
31 sty 20:09
b.: Ad1 hmm jak to zrobić sprytnie też nie widzę... można rozbić to na sumę kilku przypadków: 1. x1, x2, x3 dzielą się przez 3 -- jest tu 53 zdarzeń 2. x1, x2, x3 dają reszty z dzielenia przez 3 postaci 0,1,2 no to tak: liczb dających takie reszty jest w {1,2,...16} odpowiednio 6,5,5, i na 3!=6 sposobów możemy przyporządkować reszty do kolejno losowanych liczb (tzn. np. x1 może dawać resztę 0, x2 - 1, x3 - 2, ale też dow. inne permutacje reszt są ok) czyli sposobów będzie tu 6*(6*5*5) 3. x1, x2, x3 dają każda resztę 1 -- jest tu 63 zdarzeń 4. x1, x2, x3 dają każda resztę 2 -- jest tu 53 zdarzeń I koniec. Sumując te 4 liczby powyżej dostaniesz |A|
31 sty 20:14
Tomasz: Dzięki za rozjaśnienie. Już jasne emotikonka
31 sty 22:38