Trójkat
<ppaula>: Znajdz 3 kolejne liczby podzielne przez 3 , ktore tworza dl. boków trójkata prostokatnego lub
odowodnij , ze nie ma takich liczb .
Prosze o pomoc, jakaś wskazowke ;
25 sty 18:40
Eta:
odp: 9,12,15
25 sty 18:47
Eta:
3n, 3n+3, 3n+6 −−−− długości boków tego trójkąta, n€N
tw. Pitagorasa
(3n+6)2= (3n)2+(3n+3)2
rozwiąż to równanie, podaj n€N
25 sty 18:50
Godzio:
kolejne liczby podzielne przez 3:
3n − 3, 3n, 3n + 3
Żeby były to długości boków trójkąta to muszą spełniać warunki:
| ⎧ | 3n − 3 + 3n > 3n + 3 | |
| ⎨ | 3n − 3 + 3n + 3 > 3n |
|
| ⎩ | 3n + 3n + 3 > 3n − 3 | |
25 sty 18:50
Godzio:
aaa, prostokątnego

nie doczytałem
25 sty 18:50
Eta:
25 sty 18:51
<ppaula>: dzięki
25 sty 18:53
<ppaula>: Δ=280?
25 sty 19:00
Eta:
po redukcji:
n2−2n −3=0 Δ= 16 ............
zatem poszukaj błędu w swoich obliczeniach
odp: 9, 12, 15 , bo 152= 92+122
225= 225
25 sty 19:03
<ppaula>: a juz widze błąd
25 sty 19:07
Eta:
25 sty 19:08