matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria.
tomq:
W trojkatach ostrokatnych ABC i A1B1C1 poprowadzono wysokosci CE i BD oraz C1E1 i B1D1. Uzasadnij, ze trojkat ABC jest podobny do A1B1C1, jezeli |CE|=|C1E1|, |BD|=|B1D1| oraz |CB|=|C1B1| .. Mógłby ktoś mnie naprowadzić?
25 sty 18:33