Funkcja wykladnicza
nasprawdzian: Wyznacz wzor i naszkicuj wykres funkcji wykladniczej y=a
x, jezeli przechodzi przez punkt:
Prosze o sprawdzenie
2
x = 32
x=5
5−2,5 = 2,5
wykres to y= 2
x−2,5
b)
(−6,729)
3
−x=729 (minus bo p<0)
x=6
y=3
−x
c)
Jak to zrobić?
25 sty 18:24
nasprawdzian: c)
y=2x/2
dobrze?
25 sty 18:27
nasprawdzian: w c pomylilem sie, y=2x :2
25 sty 18:46
ICSP: Jakoś nie idą ci te podstawienia
25 sty 18:49
ICSP: Spójrzmy na a
25 sty 18:49
ICSP: Jeżeli jakiś punkt P( należny do wykresu wtedy jego pierwszą współrzędna podstawiamy za a a
jego drugą współrzędną podstawiamy za f(x)
| | 5 | |
32 = a</div> |
| ⇔ 32 = (√a)5 ⇔ √a = 2 ⇔ a = 4 |
| | 2 | |
Wzór wykresu:
f(x) = 4
x. Sprawdzmy ten wynik:
| | 5 | |
32 = 4</div> |
| ⇔ 32 = (√4)5 ⇔ 32 = 25 ⇔ 32 = 32 |
| | 2 | |
25 sty 18:52
nasprawdzian: już rozumiem, dzieki
25 sty 19:57
nasprawdzian: b)
3−x
c)
2−x
Jezeli nie, prosze o podpowiedz.
Z góry dziekuje.
26 sty 16:19
nasprawdzian: .
26 sty 17:01
nasprawdzian: .
26 sty 18:24
nasprawdzian: .
26 sty 19:20
green: Wykres funkcji y=ax przechodzi przez punkt P = (2,2). Do wykresu tej funkcji należy również
punkt o współrzędnych:
A.(−4, 1/4)
B. (8,8)
C. (10, 64)
D. (−1, −√2)
13 kwi 21:04