Pomocy
Baśka: | | ex | |
∫ |
| Proszę o jakieś wskazówki jak rozwiązać tą całkę  |
| | √4−e2x | |
25 sty 18:20
Godzio:
| 1 | | 1 | | ex | |
| ∫U{ex}}{√1 − 14e2x}dx = |
| ∫ |
| dx |
| 4 | | 4 | | √1 − (12ex)2 | |
Podstawienie:
| 1 | | 2dt | | 1 | | dt | |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| 4 | | √1 − t2 | | 2 | | √1 − t2 | |
Rób dalej,
25 sty 18:29
Baśka: dzięki
25 sty 18:32
Baśka: a z taką co zrobić ∫cos(lnx)dx
25 sty 18:37
Godzio:
Tak na oko to przez części ? Próbowałaś tak ?
25 sty 18:40
Baśka: tak ale coś nie wychodzi
25 sty 18:42
Godzio:
| | 1 | |
∫cos(Inx)dx = ∫(x)'cos(Inx)dx = xcos(Inx) + ∫x * sin(Inx) * |
| dx = |
| | x | |
xcos(Inx) + ∫sin(Inx)dx = xcos(Inx) + ∫(x)'sin(Inx) = xcos(Inx) + xsin(Inx) − ∫x * cos(Inx) *
= xcos(Inx) + xsin(Inx) − ∫cos(Inx)dx
∫cos(Inx)dx = xcos(Inx) + xsin(Inx) − ∫cos(Inx)dx
2∫cos(Inx)dx = xcos(Inx) + xsin(Inx)
| | x | |
∫cos(Inx)dx = |
| (cos(Inx) + sin(Inx)) |
| | 2 | |
25 sty 18:44
Trivial: A gdzie stała c?!
25 sty 18:46
Godzio:
25 sty 18:46
Baśka: Pomóżcie mi jeszcze z jedną i dam wam spokój
25 sty 18:48
Baśka: pomiędzy e
x a e
−x powinien być plus
25 sty 18:49
Trivial: x + c.
25 sty 18:49
Trivial: aha.
25 sty 18:49
25 sty 18:51
Trivial:
e
x = t
e
xdx = dt
| | dx | | dt | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = arctg(ex) + c. |
| | ex + e−x | | t(t + t−1) | | t2 + 1 | |
25 sty 18:51
Baśka: dziękuje wam bardzo
25 sty 18:52