Na podstawie zasady indukcji matematycznej, dowiedź, że
Rybałtka: Na podstawie zasady indukcji matematycznej, dowiedź, że
dla każdego n∊N 133 jest dzielnikiem wyrażenia 11(n+2) + 12(2n+1)
11 i 12 to podstawy, a wyrażenia w nawiasach to wykładniki
25 sty 18:19
Godzio:
Dla n = 0
112 + 121 = 133
Założenie: n = k
11k + 2 + 122k + 1 = 133p
Teza: n = k + 1
11k + 3 + 122k + 3 = 133s
Dowód:
L = 11k + 3 + 122k + 3 = 11 * 11k + 2 + 144 * 122k + 1 =
= 11(11k + 2 + 122k + 1) + 133 * 122k + 1 = 11 * 133p + 133 * 122k + 1 =
= 133(11p + 122k + 1) = 133s
25 sty 18:40
Rybałtka: Dzięki Gondzio, za bardzo się pospieszyłam, udało mi się samej rozwiązać, ale dziękuję, że
zadałeś sobie trud. Wielkie dzięki
25 sty 18:54
Godzio:
Nie ma sprawy
25 sty 18:55