Równania i nierówności - ciekawe zadanko ;)
kolo: Jaką liczbę należy wstawić w miejsce k, aby rozwiązanie równania 2x+5k = 4x − k była liczba 4?
25 sty 17:59
M4ciek:
2x + 5k = 4x − k
−2x + 6k = 0
x − 3k = 0
x = 3k
3k = 4
25 sty 18:02
kolo: dzieki wielkie
25 sty 18:03
kolo: jeszze mam takie, do rozwiązania:
25 sty 18:06
M4ciek: A co z tym
25 sty 18:07
Wojtek: do wspólnego mianownika i policz tak jak u góry
25 sty 18:10
kolo: | | 5 | |
Jaka liczbe nalezy wstawić w miejsce K była liczba |
| |
| | 6 | |
25 sty 18:11
25 sty 18:13
M4ciek:
| 8 − 2kx | | 10x | | 10x − 5k | |
| + |
| = |
| |
| 10 | | 10 | | 10 | |
| 8 − 2kx + 10x − 10x + 5k | |
| = 0 |
| 10 | |
5k − 2kx + 8 = 0
5k − 2kx = −8
k(5 − 2x) = −8
−48 = 25 − 10x
Jak nie ma bledu w rachunkach to jest ok

Jaka odp.

−73 = −10x
25 sty 18:18
kolo: k= −2,4
25 sty 18:18
M4ciek: Ale mi sie wkleilo

...
25 sty 18:18
M4ciek: | | 5 | |
To podstaw |
| i sam policz analogicznie  tylko bez blednie na kartce  |
| | 6 | |
25 sty 18:19
kolo: ok juz wiem mniej więcej o co tutaj biega, dzięki jeszcze raz za rozjasnienie tematu
25 sty 18:21