;)
Nyna: PROSZĘ STUDENTÓW O POMOC

Rzut prostokątny punktu A(2,1,0) na prostą przechodzącą przez B(0,2,1) i C(3,1,2).
25 sty 17:31
Andy: prosta:
x=0+3t
y=2+1t
z=1+2t
płaszczyzna prostopadła do tej prostej zaczepiona w punkcie A
0=3(x−2)+1(y−1)+2(z)
teraz za x,y,z podstaw odpowiadające im wartości z t, rozwiąż układ.
25 sty 18:58
kujon: dziękuje bardzo za pomoc
25 sty 19:07
kujon: no i teraz gdy wyszło mi t=2/7 to mam to podstawić do jakiegoś wzoru ?
25 sty 19:19
AS: Podaję swoją wersję rozwiązania
wektor kierunkowy prostej BC: w = [3,−1,1]
Równanie prostej BC: x = 0 + 3*t , y = 2 − t , z = 1 + t
Równanie prostej szukanej (prostopadłej do danej i przechodzącej przez A)
x = 2 + a*s , y = 1 + b*s , z = 0 + s
Warunek prostopadłości
: 3*a − 1*b + 1*c = 0
Dobieram a,b i c tak,by ten warunek zaszedł np. a = 1 , b = 4 , c = 1
Równanie prostej
x = 2 + s , y = 1 + 4*s , z = s
Wyliczam s i t porównując x i y z obu prostych
3*t = 2 + s
2 − t = 1 + r*s Rozwiązaniem są liczby: t = 9/13 , s = 1/13
szukany punkt
x = 2 + s = 2 + 1/13 , y = 1 + 4*s = 1 + 4/13 , z = 3*s = 3/13
25 sty 19:43
AS: W równaniu prostej zgubiłem c
... z = 0 +c*s , reszta poprawna
25 sty 20:14