proszę rozwiążcie mi ten układ plissssssssss
Mała mi : a, b −−− wymiary prostokąta przed zmianami
1,25a , b − 6 −−−−−−− wymiary po zmianach
Ob1: 2a+2b= 80 => a+b= 40
to: Ob2: 2*1,25a + 2(b−6)= 80 => 1,25a+b−6= 40 => 1,25a+b= 46
rozwiąż układ :
{ a+b= 40
{1,25a +b= 46
P= a*b=........
25 sty 17:30
Godzio:
a + b = 40
1,25a + b = 46 −
−−−−−−−−−−−
−0,25a = −6
a = 24
b = 16
ab = ...
25 sty 17:34
Mała mi : jak rozwiązałeś ten układ możesz jeszcze raz

ab dodać
25 sty 17:40
Eta:
@
Mała mi
To są moje wskazówki
25 sty 17:42
25 sty 17:46
Eta:
a+b= 40 /*(−1)
1,25a+b= 46
−a −b = −40
1,25a+b = 46 dodajemy stronami
−−−−−−−−−−−−
0,25a = 6 => a= 6*4= 24
to: a+b= 40 => 24 +b= 40 => b= 40 −24 = 16
P= a*b= 24*16=........
25 sty 17:56
25 sty 17:58
Mała mi : ok dziękuję ^^
25 sty 18:13