matematykaszkolna.pl
POMOCY;( Madzia: Kiedy jest parabola a)2x2 b)x2 c)−x2 od czego to zależy? pomóżcie jutro mam spr i tego nie rozumiem
25 sty 17:12
ICSP: Tutaj wszystkie te 3 to są parabole.
25 sty 17:13
Madzia: no tak ale kiedy zastosować jedna z nich tego nie wiem
25 sty 17:25
ceaser I: daj cała treśc zadania
25 sty 18:00
Ewelina:): parabola jest wtedy gdy jest rownanie kwadratowe
25 sty 18:01
ceaser I: a i b parabola ma ramiona skierowane do góry, w c ramiona w dół i tyle
25 sty 18:04
ceaser I: w tych 3 przypadkach jest parabola poniewaz obok x jest kwadra
25 sty 18:09
Mała mi : Wiem że: Parabola – krzywa stożkowa utworzona przez przecięcie powierzchni stożkowej (której kierującą jest okrąg) płaszczyzną równoległą do pewnej płaszczyzny stycznej do tej powierzchni stożkowej. Parabolę można też zdefiniować jako zbiór punktów równoodległych od prostej (zwanej kierownicą paraboli) i punktu (zwanego ogniskiem paraboli). Definicje i właściwości [edytuj] W kartezjańskim układzie współrzędnych parabola z osią symetrii równoległą do osi y\;, wierzchołkiem o współrzędnych (h, k)\;, ogniskiem (h,k+p)\; i kierownicą y=k−p\; opisana jest równaniem (x − h)2 = 4p(y − k) \, lub (x − h)2 = 2d(y − k) \, (gdzie d\; jest odległością pomiędzy ogniskiem a kierownicą). Parabola ma jedną oś symetrii, która przechodzi przez ognisko i wierzchołek i jest prostopadła do kierownicy paraboli. Tor lotu ciała poruszającego się bez oporu powietrza, ukośnie do linii sił jednorodnego pola grawitacyjnego jest parabolą. Po uwzględnieniu oporu powietrza otrzymujemy balistyczny tor lotu pocisku. Lustra o przekroju paraboli (i symetrii obrotowej) nie posiadają wady aberracji sferycznej przy odbijaniu dostatecznie dalekich obiektów (promienie światła równoległe do osi symetrii lustra po odbiciu od lustra skupiają się w ognisku paraboli). Właściwości odbijania promieni oraz ognisko (niebieskie) i kierownica (zielona) Równania [edytuj] Współrzędne kartezjańskie [edytuj] Parabola z pionową osią symetrii: (x − h)2 = 4p(y − k).\; (1) Parabola z poziomą osią symetrii: (y − h)2 = 4p(x − k).\; (2) Wykresem dowolnej funkcji kwadratowej y = ax2 + bx + c\; (3) jest parabola z pionową osią symetrii. Analogiczna postać równania paraboli z poziomą osią symetrii: x = ay2 + by + c.\; (4) Związek pomiędzy równaniami (1) i (3) oraz (2) i (4) jest dany przez: a = \frac{1}{4p},\; b = −\frac{h}{2p},\; c = \frac{h2}{4p} + k.\; Równanie parametryczne paraboli: x = 2pt + h, \, y = pt2 + k. \, Współrzędne biegunowe [edytuj] We współrzędnych biegunowych parabola z ogniskiem w punkcie (0,0)\; i wierzchołkiem leżącym na ujemnej części osi x\; (będącej osią symetrii paraboli) opisana jest równaniem: r (1 − \cos \theta) = \ell. \; Ognisko [edytuj] Parabola o wierzchołku w punkcie (0,0)\; i pionowej osi symetrii, której punkty spełniają równanie y = a x2,\; ma ognisko w punkcie \left(0, {1 \over 4 a }\right). Wszystkie promienie światła padające na parabolę równolegle do osi symetrii (na rysunku od góry) po odbiciu się od niej skupiają się właśnie w ognisku. Stanowi to podstawę konstrukcji zwierciadła parabolicznego.
25 sty 18:10
bart: ceaser I a wiec "x□" to tez jest parabola ?;>
25 sty 18:11
bart: @Mała Mi Nie Ty wiesz, tylko wikipedia
25 sty 18:12