Oblicz wartość funkcji
klaudianow: Oblicz wartość funkcji f(x)=−2x2+x−1 dla argumentu x=3−2a
25 sty 17:01
ceaser I: pod x podstawiasz 3−2a
25 sty 17:10
ceaser I: podaj wynik to powiem ile mi wyszło
25 sty 17:11
klaudianow: f(x)=8a2+22a−16
25 sty 17:33
ceaser I: prawie dobrze

tylko że przed 8 jest minus a później liczysz z delty a
25 sty 17:38
klaudianow: yyy nie wiem jak to zrobić
25 sty 17:42
bart:
25 sty 17:51
ceaser I: Δ=b2−4ac
a=−8 b=22 c=−16
25 sty 17:52
ceaser I: bart czemu sie śmiejesz

?
25 sty 17:56
klaudianow: no to zrobiłam tak i wyszło mi tak: 484 −4x(−8)x(−16)=484−512=28
√Δ=3√4
25 sty 17:58
25 sty 17:58
ceaser I: w której klasie jestes ?
25 sty 18:01
ceaser I: delta <0 wiec a należy do R, brak pierwiastków zadania
25 sty 18:03
klaudianow: w liceum

tylko mam problem bo nie chodziłam do szkoły jak to brali i nie bardzo to
rozkminiam...
25 sty 18:04
klaudianow: dziękuje za pomoc...
25 sty 18:12