znajdz liczby
Karolina...: Sujma dwoch liczb równa się 6. Znajdz te liczby, jeśli wiadomo,że suma podwojonego
kwadratu jednej z nich i kwadratu drugiej jest najmniejsza z możliwych.
31 sty 16:57
nocek:
x --- pierwsza liczba
y --- druga liczba
x+y= 6 i 2x2 + y2 --- osiąga minimum
czyli y= 6 - x
to f( x)= 2x2 + (6-x)2
f(x) = 2x2 +36 - 12x +x2
f(x) = 3x2 - 12x +36 f(x) --- jest f. kwadratową a = 3
więc minimum osiąga dla xw= -b/2a
czyli dla x= 12 / 6 = 2 to y= 6-2 = 4
liczby spełniajace w-k zadania to x= 2 y= 4
f(2)= 3*4 -12*2 +36 = 12 - 24 +36 = 24
czyli minimalna wartość
2x2 +y2 = 24 dla x= 2 i y= 4
1 lut 01:21