matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
klaudianow:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=x
2
+4x−2, w przedziale<−3,1> z góry dziękuje
25 sty 16:53
M4ciek:
X
w
= −2 X
w
∊ <−3,1> f(−3) = 9 − 12 − 2 = −5 f(1) = 3 f(−2) = 4 − 8 − 2 = −6 f
max
= 3 dla x = 1 f
min
= −6 dla x = −2
25 sty 16:57