.
R.W.17l:

To nie jest zadanie!
25 sty 16:30
Godzio:

Nudzi mi się
25 sty 16:37
R.W.17l: hahaha

Ja to robię dla znajomej, ale spoko
25 sty 16:47
R.W.17l: Hmm, dam CI zadanie Godzio, ok?
25 sty 16:47
R.W.17l: Wykaż, ze jeśli suma długości wysokości trójkąta jest 9 razy większa od długości promienia
okręgu wpisanego w ten trójkąt, to trójkąt ten jest równoboczny.
Dawaj, popisz się klasą
25 sty 16:50
Godzio: ok już się biorę
25 sty 16:51
M4ciek: Godziu jak sie jeszcze nudzisz to podaj mi jaka Ci wyszla odp. do tego zadania :

Wyznacz zbior A\B , jesli A jest zbiorem wszystkich liczb rzeczywistych spelniajacych
nierownosc Ix−3I < 6 ,a B jest zbiorem wszystkich liczb rzeczywistych spelniajacych nierownosc
| | 2 | |
|
| ≤ 5.  |
| | x | |
25 sty 17:01
R.W.17l:
25 sty 17:06
Godzio:

Tak może być ?
h
1 + h
2 + h
3 = 9r
| 2P | | 2P | | 2P | | 2P | |
| + |
| + |
| = 9 * |
| /abc(a + b + c) ⇒ |
| a | | b | | c | | a + b + c | |
(bc + ac + ab)(a + b + c) = 9abc ⇒
abc + b
2c + bc
2 + a
2c + abc + ac
2 + a
2b + ab
2 + abc = 9abc ⇒
b
2c + ab
2 + bc
2 + ac
2 + a
2c + a
2b − 6abc = 0 ⇒
a
2c − 2abc + b
2c + ab
2 − 2abc + ac
2 + bc
2 − 2abc + a
2b = 0 ⇒
c(a − b)
2 + a(b − c)
2 + b(c − a)
2 = 0 ⇔ a = b, b = c, c = a
c(a − b)
2 ≥ 0
a(b − c)
2 ≥ 0
b(c − a)
2 ≥ 0
Suma tych licz będzie równa zero tylko wtedy gdy każdy z tych czynników będzie zerem
25 sty 17:09
Godzio:
M4ciek tak mi wyszło:
25 sty 17:11
M4ciek:
A w odp. mam :
| | 2 | |
<0, |
| )  |
| | 5 | |
25 sty 17:12
M4ciek: Yyy...
| | 2 | |
Mi wyszlo (0, |
| )  |
| | 5 | |
25 sty 17:15
Godzio: A dobra bo zły znak w nierówności dałem zamiast mniejszy lub równy dałem mniejszy
A:
x − 3 < 6 i x − 3 > −6
x < 9 i x > −3
x ∊ (−3,9)
B:
2x ≤ 5x
2
5x
2 − 2x ≥ 0
x(5x − 2) ≥ 0
25 sty 17:16
R.W.17l: Wskazówką do mojego zadania jest: Uzależnij długość wysokości i długość promienia okręgu
wpisanego od pola i długośc boków trójkąta. Zauważ, że dla dowolnych x, y>0 zachodzi
| | x | | y | |
nierówność |
| + |
| ≥2, przy czym równość ma miejsce tylko wtedy gdy x=y |
| | y | | x | |
25 sty 17:17
M4ciek: A moge spytac dlaczego tutaj jest otwarty skoro jest nierownosc ostra

x ∊(−
∞,0
) ...
25 sty 17:19
Godzio:
D = R − {0}

nie można dzielić przez 0
25 sty 17:21
M4ciek: Wrrrrrrrrrrr
25 sty 17:21
Eta:
zad. z trójkątem równobocznym
Jeżeli trójkąt jest równoboczny to:
h= 3r
h+h+h= 3h= 9r
c.n.u
25 sty 17:37
Godzio:
To można tak było to zrobić

?
25 sty 17:38
Eta:
25 sty 17:39
R.W.17l: Ok, to dam Wam kolejne szczwaniaki

(mam ich sporo, z każdego działu matematycznego, dość
trudnych − patrząc na zadania które na 100% widzicie jako a+b=8, b=3, oblicz a)
Na boku AB trójkąta ABC wybieramy dowolnie punkt C
1. Podobnie na boku BC wybieramy punkt A
1,
a na boku CA wybieramy punkt B
1. Wykaż, że okręgi opisane na trójkątach A
1B
1C, B
1C
1A i
A
1C
1B przecinają się w jednym punkcie.
25 sty 18:10
bart: jak zrobic te krateczki jak u Godzia?
25 sty 18:13
R.W.17l: narysuj szarym kolorem zapewne
25 sty 19:05
Eta:
@
bart ....... nie ma lekko

trzeba się "pobawić" i je samemu narysować
25 sty 19:12
Eta:
25 sty 19:23