układ równań
g: układ równań:
x+y=3 2m+3n=12
y+z=5 3m+2k=11
z+x=4 3n+4k=10
31 sty 16:55
Bogdan:
Najszybciej to:
wyznacz z pierwszego równania
x, z drugiego
z, wyznaczone
x i
z wstaw
do trzeciego równania i oblicz teraz
y, potem wstaw obliczone
y do
wyznaczonego
x i
z
31 sty 18:01
Bogdan:
Podobnie w drugim układzie równań. Wyznacz z pierwszego równania
n,
z drugiego
k i wstaw je do trzeciego równania. obliczas z niego
m
i wracasz do poprzednich równań.
31 sty 18:04
g: a jak to zrobić metodą wyznaczników
31 sty 18:11