predkość droga czas
paulina: Z Bydgoszczy do Krakowa wyjechał samochód osobowy jadący z prędkością 90km/h. W tym samym
czasie z Krakowa w kierunku Bydgoszczy wyjechała ciężarówka jadąca z prędkością 50km/h> Po ilu
godzinach samochody spotkają się na trasie i w jakiej odległości od Krakowa to nastąpi?
Odległość z Bydgoszczy do Krakowa wynosi 420 km.
25 sty 16:17
tecnica: hm S=420, S=V*t, S1=90km/h*t S2=50km/h
S=S1+S2
t czyli czas mają taki sam, więc
t=S1/90 i t=S2/50
S1/90=S/2/50
9S2=5S1
S=420=9x+5x, x=30
S1=270km, S2=150km
270km=90km/h*t
t=3h
25 sty 17:27
tecnica: S2=50km/h*t
S1/90=s2/50
25 sty 17:29
paulina: Dzieki
25 sty 17:31