umie to ktos
werciA:
1.
−ostrosłupem prostym nazywamy... ?
−ściany boczne ostrosłupa są ... ?
−podstawą ostrosłupa może być... ?
−Jeśli każda ściana ostrosłupa jest ......... to ostrosłup nazywamy czworościanem.
−Jeśli ostrosłup prawidłowy sześciokątny to w podstawie ma....... , a ściany boczne są ..... .
−Jeśli ostrosłup ma w podstawie ........ w ściany boczne są ........ to jest ostrosłupem
prawidłowym czworokątnym.
2.Jaką długość ma krawędź czworościanu wykonanego z drutu o długości 114cm?
3. Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 6cm i wysokości
ostrosłupa 12cm.
4.Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa czworokątnego prawidłowego o krawędzi podstawy
8cm i wysokości ściany bocznej 10cm.
25 sty 16:13
dero2005:

ZAd 4)
P
c = 8
2 + 2*8*10 = 64 + 160 = 224 cm
2
25 sty 20:30
dero2005:

zad 3
Pole podstawy
P
p =
a2√34 = 9
√3 cm
2
objętość
V =
13*P
p*h = 36
√3 cm
3
25 sty 20:35
dero2005: zad2)
czworościan ma 6 krawędzi, więc
1146 = 19 cm
25 sty 20:37
dero2005:
Ostrosłup prosty (foremny, prawidłowy) to taki ostrosłup, który:
− posiada podstawę w postaci wielokąta foremnego (np. trójkąt równoboczny, kwadrat),
− jego wierzchołek znajduje się na prostej prostopadłej do podstawy i przechodzącej przez
środek podstawy
− ściany ostrosłupa foremnego są trójkątami równoramiennymi
25 sty 20:41