ostrosłup, oblicz objetośc
K: W ostrosłupie prawidłowym o podstawie kwadratowej krawędź podstawy ma długość a natomiast kąt
między krawędzią boczną i krawedzią podstawy wychodzącą z tego samego punktu ma miarę α.
oblicz objętość i pole powierzchni
25 sty 14:27
Eta:

|AC|= a
√2 −−− długość przekatnej kwadratu o boku "a"
z ΔOCW:
z ΔOEW z tw. Pitagorasa wyznaczamy długość h
b
| | a2 | |
hb2= H2 +(a2)2 =............. |
| (tg2α+1)
|
| | 4 | |
| | 1 | |
V= |
| a2*H=......... podstaw dane i oblicz
|
| | 3 | |
P
c= a
2+ 4a*h
b =..........
dokończ obliczenia
Dość odrabiania Waszych banalnych zadań domowych, idę coś zjeść
25 sty 16:15
Eta:
poprawka chochlika:
| | a*hb | |
Pc= a2+4* |
| = a2+2a*hb |
| | 2 | |
25 sty 16:18