Znajdź wartości parametru
Ali: Witam

Mam problem z takim zadaniem. Dla jakich wartości parametru m równanie
x
5 + (m+1)x
3 + (m
2 - 1)x = 0 ma jeden pierwiastek rzeczywisty.
Wyłączyłem x przed nawias
Wstawiłem niewiadomą pomocniczą x
2 = y
Robie ale coś mi źle wychodzi, dałem 2 warunki 1) Δ= 0 2) Δ<0
Y
0 = 0
wynik mam ( -
∞; -1> U(1,6666; +
∞)
a powinien być ( -
∞; -1> U(1; +
∞)
Proszę o pomoc
31 sty 15:48
Eta:
Witam! Ali w/g mnie to;
m€ ( -∞, -1> U < 5/3,∞) U { 1} oczywiście 5/3= 1,6666
ale należy zapisać jednak dokładne m czyli m= 5/3
dodatkowo jest m= 1
bo;
x4 +(m+1) x2 + (m-1)(m+1)≠0
x4 +(m+1)( x2 +m -1)≠0 widać ,że dla m= 1
x4 + 2x2 =0 x2( x2 +2)= 0
to x=0 --- pierw. dwukrotny i rzeczywisty
dlatego jeszcze dochodzi m=1
31 sty 16:41
Ali: 4 +
(m+1) x2 + (m-1)
(m+1)≠0
x4 +
(m+1)( x2 +m -1)≠0 widać ,że dla m= 1
a wyłączając (m+1) przed nawias to czasem "m" nie będzie równe wtedy -1 ?
31 sty 16:55
Ali: Więc ja już nie wiem jak to ma być
31 sty 18:23
gumiś:
Ali! ale m= -1 to już wiemy ,że jest
tylko jeszcze widać po tym wyłaczeniu ,że m= 1
bo Ci napisałam
że wtedy ;
x4 +(m+1) (x2 +m -1)=0
czyli jak wstawisz m=1 to co? zobacz:
x4 + ( 1+1)( x2 +1 -1)=0
x4 +2x2 =0 czyli x2( x2 +2)=0 czyli x=0 --- podwójny!
Wiesz już o co chodzi?
31 sty 18:42
Ali: OK

to do odpowiedzi dodaje jeszcze to m=1. to już rozumiem
tylko niepokoi mnie odpowiedź podana przez autora zadania, czyli ( -
∞; -1> U(1; +
∞) bo
nawet jak uwzględnię to 1 to taka nie wyjdzie
31 sty 18:45