POMOCY:((((
aga: Oblicz długość boku kwadratu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a.
25 sty 13:50
aga: :(
25 sty 13:59
aga: proszę o pomoc
25 sty 14:18
maciej: dlugosc boku kawadratu = [2√3 /(2√3+1)]a
aby obliczyc:
niech b=szukany bok kwadratu
nalezy obliczyc dlugosc jednego z odcinkow 9oznaczmy go przez x) jaki zostaje po wycieciu
dlugosci boku kwadratu z podstawy trojkata:
x=(a−b)/2
Wszystkie katy w trojkacie rownobocznym = 60stopni=pi/3
z zlaeznosci na tangens kata tg(pi/3)=b/x
otrzymujemy b/x=√3
z tego bez problemu wyliczamy b
25 sty 15:05