Przestrzenie wektorowe
Edov: Sprawdź, czy W={ (x1,x2) ∊ R2 ; x2 = 2x1 } jest podprzestrzenią wektorową przestrzeni R2
Mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak sie to sprawdza?
25 sty 13:17
maciej: sprowadza sie to do sprawdzenia czy układ tych 2 wektorow jest baza w R2.
baze w R2 moga tworzyc 2 wektory liniowo niezalezne. Wektory w zadaniu sa liniowo zalezne na
pierwszy rzut oka, wiec układ nie jest baza;
Sprawdzenie formalne liniowej zaleznosci wektorow V, X w R2 polega na sprawdzeniu czy istnieje
nietrywialna kombinacja liniowa tych wektorow, ktora jest rowna zero:CZYLI:
A*V+A*X=0 ;A i B to dowolne stałe,to ze kombinacja ma byc nietrywialna to znaczy, że zerowanie
sie jej zachodzi w innym przypadki niz A=B=0
rozpisanie tego rownania we wspolrzednych:
V=[V1,V2] ; X=[X1,X2]
[A*V1,A*V2]+[B*X1,B*X2]=[0,0]
to sprowadza sie do ukladu 2 rownan:
A*V1+B*X1=0
A*V2+B*X1=0
gdzie X1,X2 V1,V2 to znane wsp obydwu wektorow
rozwiazanie tego ukladu ze wzgledu na A i B da zawsze rezow zerowe (układ jednorodny), ale to
jest ta sytuacja trywialna;
Rozwiazania niezerowe (nietrywialne) moga istniec wtedy gdy wyznacznik glowny tego ukladu rowna
sie 0
czyli gdy V1*X1−X2*V2=0
jezeli to zachodzi to wektory sa liniowo zalezne i nie moga byc baza
w pozostalych przypadkach wektory sa liniowo niezalezne i rozpinaja podprzestrzen
25 sty 13:39
Edov: Bardzo profesjonalne wytłumaczenie! Ślicznie dziękuje. Jednakże tam przy rozpisaniu układu 2
równan powinno być:
A*V1+B*X1=0
A*V2+B*X2=0
jest X1 zamiast X2 − małe niedopatrzenie
25 sty 14:38