proszę o pomoc
ewelina: | | 3√5 | |
Dla pewnego kąta ostrego α spełniony jest warunek sinα+cosα= |
| . Oblicz sinαcosα . |
| | 5 | |
25 sty 13:03
ewelina: Nikt nie wie?
25 sty 13:33
Bogdan:
Podnieś równość obustronnie do kwadratu.
25 sty 13:38
ewelina: (Sinαcosα)2=(3√5/5)2
tak?
25 sty 13:49
maciej: Tak jak kolega Ci napisal, po podniesieni do kwadratu dostaniesz:
sin2a+cos2a+2sinacosa=(9*5)/25
sin2a+cos2a=1
Wiec:
2sinacosa=9/5 − 1
sinacosa=4/5*1/2=2/5
25 sty 13:50
aga: Dziękuję Maciej raz jeszcze
25 sty 13:56