Proszę o pomoc:(
ewelina: Liczba 21 jest równa 0,3% liczby x. Ile jest równy x?
25 sty 12:30
TheBill: z proporcji to się robi...
21 − 0,3%
x − 100% x= 7000
25 sty 12:48
maciej: 0,3%=3/100
(3/100)x=21
x=2100/3
25 sty 12:53
ewelina: Wie ktoś jak to zrobić?
25 sty 12:54
ewelina: Ooo dziękuję
25 sty 12:55
TheBill: tobie wyszło 700...
również powinno chyba być 0,3%=3/1000 a nie 3/100
25 sty 12:56
maciej: zgadza sie, jak kolega napisal
25 sty 12:59
TheBill: ; )
25 sty 13:01
ewelina:
25 sty 13:04
Bogdan:
Takie zadanka wygodniej jest rozwiązywać wprost:
| | 3 | | 1 | | 1000 | |
0,3%x = 21 ⇒ |
| * |
| x = 21 / * |
| ⇒ x = 7000 |
| | 10 | | 100 | | 3 | |
25 sty 13:35