pomocy
anitka: Rozwiązaniem układu równań x+2y=7
−3x+3=15
jest para liczb
A(4,−1) B(1,4) C(−4,1) D(−1,4)
25 sty 12:16
AS: Nie możesz sama sobie sprawdzić?
Podstaw za x i y odpowiednie wartości i sprawdź,czy zachodzą równości.
25 sty 12:31
anitka: nie umiem zrobic tego zadania
25 sty 12:39
mlekovita: CO to jest, zadanie z 3 klasy podstawówki. Po prostu podstaw pierwszą liczbę z pary liczb za x,
drugą za y i sprawdź czy po obu stronach '=' było to samo −.− jak nie ma, to podstaw kolejną
parę i aż do skutku...
25 sty 12:42
anitka: nie umiem
25 sty 13:04
sssss: To trzeba sie wziac do roboty, i sie nauczyc, a nie liczyc na rozwiazanie od innych.
Tu masz jak to sie robi:
punkty maja wspolrzedne zapisane w postaci (x,y), sprawdzam punkt A:
x=4
y=−1
Wstawiam do ukladu rownan:
4+2*(−1)=7 ⇒ −2=7
−3*4+3=15 ⇒ −9=15
Widac dwie sprzecznosci, czyli punkt A nie jest rozwiazaniem ukladu.
Reszte punktow pozostawiam Ci.
25 sty 13:23
anitka: Dziękuję Ci bardzo już kumam
25 sty 14:59