f. wykładnicza
Mafix: Witam. Mam takie zadanie 4
x-1 + 0,5
1-x = 0,25
-x - 4 i rozwiązaniem tego równania
jest x=1, ale jak podstawię za x jeden, to wyjdzie 2=0, więc...

Jakby mógł mi ktoś
powiedzieć co w takim przypadku się liczy. Czy 1 czy brak rozwiązań.
31 sty 15:18
Eta:
Witam! jak x= 1 może być rozwiązaniem?
wyraźnie Ci wyszło ,że nie jest!
więc nie wiem skąd masz to x= 1
napisz jak wyglada całe równanie i czy nie pomyliłes go w przepisywaniu?
Bo coś mi tu nie pasuje !
sprawdx dokładnie jakie ono jest!
Każdy minus czy plus jest bardzo ważny!
31 sty 16:55
Mafix: Eta,
równanie napisałem w pierwszej linijce i wygląda tak:
4x-1 + 0,51-x = 0,25-x - 4
mam takie zadanie w książce i tam jest odpowiedź x=1
no ale jak podstawimy do tego równania 4x-1 + 0,51-x = 0,25-x - 4
za x jedynkę to wyjdzie 2=0, więc równanie nie ma rozwiązań...?
31 sty 17:13
Eta:
To jeżeli tak masz podane!
To może ptyanie jest sprawdź czy x= 1 jest rozwiazaniem?
odp: nie jest bo 2≠0 pewnie o to chodziło!
lub pomyłka w odp:
31 sty 17:25
Mafix: Eta, chodzi mi o to, żeby ktoś potwierdził mnie w moich przekonaniach, że równianie nie
ma rozwiązań

No ja sobie rozwiążemy:
4
x-1 + 0,5
1-x = 0,25
-x - 4
no i po wszystkich przekształceniach wychodzi nam x=1
No ale podstawmy za x jeden do równania pierowtnego i wychodzi nam 2=0, więc równanie nie
ma rozwiązań, tak
31 sty 20:36
gumiś: A mnie tak nie wychodzi! żadne x= 1
policz jeszcze raz !
31 sty 21:03
gumiś:
po podstawieniu za 22x= t2 2x = t
mam równanie 3 t2 - 2t - 16=0
Mi wychodzi x= log2{8/3} bo t= - 2 i t= 8/3
31 sty 21:12
Mafix: gumiś,
ja to robię tak:
każda z liczb przy podstawie potęgi to dwójka podniesiona do jakiejś potęgi, np.
4
x-1= (2
2)
x-1=2
2x-2
0,5
1-x=(2
-1)
1-x=2
x-1
0,25{-x}=(2
-2)
-x=2
2x
4= 2
2
2
2x-2 + 2
x-1 = 2
2x - 2
2
no i teraz mamy przy podstawach same dwójki, więc możemy ściągnąć potęgi i rozwiązać
zwykłe równanie:
2x-2 + (x-1) = 2x -2
2x-2+x-1 = 2x-2
x=-2+2+1
x=1
no ale podstawy 1 za x do równania pierowtnego 4
x-1 + 0,5
1-x = 0,25
-x - 4
i wychodzi 2=0, więc równanie nie ma rozwiązań, tak

Chodzi mi tylko o ten jeden wniosek, czy równanie ma ostateczne rozwiązanie.
31 sty 21:21
gumiś:
Fatalny bład





nie ma twierdzenia! a
n +a
m = n+m ( oszalałeś ? ) sorrry
31 sty 21:23
gumiś:
Noooooo prawie z fotela spadłam
31 sty 21:25
Mafix: https://matematykaszkolna.pl/strona/205.html
a zobacz tutaj,
ja robiłem tą metodą, poza tym w książce mam odp. x=1
31 sty 21:30
gumiś:
2
2x-2 + 2
x-1 = 2
2x - 4
2
2x * (1/4) + 2
x * ( 1/2) = 2
2x - 4
teraz podstawienie 2
2x= t
2 2
x = t
(1/4) * t
2 +(1/2)*t = t - 4
( 3/4)*t
2 - (1/2)*t - 4=0 /*4
3t
2 - 2t - 16=0 Δ= 196
√Δ= 14
t
1= (2 +14)/ 6 = 8/3 t
2 = (2 -14)/6 = -2
to 2
x = 8/3 lub 2
x = -2 --- sprzeczne
wiąc x = log
2{8/3} tyle



!
31 sty 21:32
31 sty 21:34
Mafix: To czemu w książce jest odp 1

a odpowiedzią nie może być logarytm, bo logarytmy są przerabiane po funkcji wykładniczej,
więc potencjalnie nie umiem ich wykorzystać, tak jest stworzona książka, wszystko po
kolei
31 sty 21:37
Mafix: Gumiś,
przykro mi, że jesteś tak pewna siebie. Może sprawdź najpierw wszystkie metody
rozwiązywania funkcji wykładniczej, tu na tej stronie są takie przykłady.
31 sty 21:38
31 sty 21:38
gumiś:
Ja jestem tego pewna na 100000%
31 sty 21:39
Mafix: No a możesz zajrzeć na link https://matematykaszkolna.pl/strona/205.html??
31 sty 21:40
Mafix: https://matematykaszkolna.pl/strona/205.html
31 sty 21:42
gumiś:
No chłopie! (sory)
tam nie masz dodawania 2
2x + 2
2 =
tylko
2
2x = 2
2 wtedy tak 2x= 2 to x=1
ale nie przy dodawaniu


!
Doświadczona nauczycielką jestem ! wierzysz mi czy nie?
Absolutnie przy dodawaniu potęg wykładników nie porównujemy i to tyle

!
31 sty 21:51
gumiś:
Aby zakończyc Nasz problem :
Jestem pewna że coś w równaniu nie tak!
miało być takie by t wyszło równe 2
wtedy odp x= 1 byłaby poprawna! ale w tak podanym róananiu niestety nie jest
co sam stwierdzasz i ja to tez potwierdzam
równanie dla x= 1 nie spełnia się ? niestety!
pozdrawiam !
31 sty 21:54
Mafix: Aha,
no w każdym razie chodzi o to czy w równaniu jest błąd. Dziękuję, bardzo mi pomogłaś.
31 sty 21:57
Mafix: Powiem też Ci szczerze, że zawsze rozwiązywałem zadania tą metodą i z reguły wychodziło
mi dobrze. No ale to już mój problem, już wiem że to zły sposób. Pozdrawiam i jeszcze
raz wielkie dzięki.
31 sty 21:58
gumiś Eta: Przekonałam Cie czy nie?
takich porównań wykładników ?
ZABRONIONE
31 sty 21:59
Bogdan:
Skoro Mafix twierdzi, że x = 1, to znaczy, że w podanym równaniu jest gdzieś drobny
błędny zapis. Wydaje mi się, że równanie ma postać: 4x-1 - 0,51-x = 0,25-x - 4
(zamiast plus jest minus za 4x-1).
4x-1 - 0,51-x = 0,25-x - 4
22x 2x
----- - ----- = 22x - 4 → 3 * 22x + 2 * 2x - 16 = 0 → x =1
4 2
Może tak powinno wyglądać to równanie?
A Ty Mafixie włącz rozsądek, jeśli odpowiedź w książce nie zgadza się z przeliczeniem,
to odpowiedź jest błędna lub zadanie zawiera nieścisły zapis.
1 lut 00:08
Mafix: Bogdan,
napisałem, że ja popełniłem błąd twierdząc, że można tak rozwiązywać zadania. I kropka.
1 lut 00:11
gumiś: Mafix! Nie obrażaj się! Chciałam tylko Cie przekonać,że mam rację

Poprosiłam więc Bogdana , by Cię upewnić,że zadanko jest żle podane!
Myślę,że już wszystko wyjaśnione i jest OK

Pozdrawiam i dobrej nocki!
1 lut 00:19
Mafix: Przkonałaś mnie wystarczjąco

Na początku dziwnie się trochę czułem, bo byłem święcie przekonany, że tak można i jestem
ogromnie rozczarowany. W każdym razie Twoje rady dotarły do mnie i już więcej nie
rozwiążę tak zadania
1 lut 00:23
gumiś: Ok! Cieszę się, że zapamietałeś te zasadę i o to mi chodziło!
Zawsze Ci pomogę jak bedziesz w potrzebie!

Pozdrawiam raz jeszcze!
1 lut 00:27
Mafix: Super

Buziaki i dobranoc!
1 lut 00:28