zad całki
Kasia: ∫ x4dx
−−−−−−−
x2+1
25 sty 11:44
Kasia: zrobilam (x2+1)(x2−1)+1 x3
−−−−−−−−−−−−−−−−− = ∫x2−1+1=∫x2=∫ −−−−−−+C
x2+1 3
25 sty 11:46
Kasia: 2x−5x
−−−−−−−−−−−−dx
10x
25 sty 11:57
maciej: zrobilas ale zle:(
ale pomyslowo poradzilas sobie z rozbiciem calki na ulamki proste nie znajac metod;
zapomnialas ze: (x2+1)(x2−1)+1
−−−−−−−−−−−−−−−−− =(x2−1)+(1/(x2+1))
x2+1
pierwsza calka jest latwa do policzenia (tak jak napisalas (x3)/3+x)
druga to arctg(x)
Pozdrawiam
25 sty 12:10
Kasia: ok a ten 2 przyklad w sumie nei rozumiem czmu tak zorbiles ulamek
25 sty 13:26